Mesajı Okuyun
Old 09-03-2007, 17:30   #1
av.beyşehirli

 
Kitap Vekalet Ücretİnde Kanun Teklİfİ

Arkadaşlar bana bazı uyguamalar saçma geliyor.Avukatlık Kanunu karşı taraf aleyhine hükmedilen vekalet ücretlerinin münhasıran avukata ait olduğuna hükmetmiş.Usul Kanunu vekalet ücretini yargılama giderlerinden sayıyor.Yargıtay da HUMK a dayanarak asil lehine hükmedileceğini yıllardır uyguluyor.Avukatlık Kanunundaki hükmün vekille müvekkil arasındaki iç ilişkiyi düzenlediği vurgulanıyor.
Bu noktada avukatla müvekkil birçok dava ve takip sonunda karşı karşıya geliyor.
Asil dilediği gibi karşı tarafla sulh olabiliyor vekalet ücretinden feragat edebiliyor.
Hukuk bilincinin tam olarak yerleşmediği bu toplumda avukat hakkını isteyince arabozucu durumuna düşüyor ya da haksız yere paracanlısı imajı gitgide yerleşiyor.
Öte yandan vekalet ücretinin yargılama giderlerinden sayılmasının asıl konuluş sebebi avukat tutan kimsenin ödemek zorunda kaldığı ücreti karşı taraftan tahsil ederek zararını giderebilmesidir.
Hal böyle olunca bu karmaşadan kurtulabilmek için yasa değişikliği yapılması zorunluluktur diye düşünüyorum.
İşin pratik çözümü karşı taraftan tahsil edilecek vekalet ücretinin müvekkile ait olacağı yasa ile belirlenmeli ve avukatın müvekkilinden alacağı ücretin en az tarifenin iki katı olacağı kararlaştırılmalıdır.

Böylece avukat ve iş sahibi davanın açılmasından önce ücretini ve ödeyeceğini bilecek , karşı taraf vekalet ücretinin tahsili ise asilin keyfine kalacaktır.

Bu konudaki düşüncelerimi paylaşıyormusunuz?
SAYGILARIMLA,