Mesajı Okuyun
Old 31-08-2014, 02:43   #1
av. mehmet mutlu boybay

 
Varsayılan İdarenin kendi kusurundan menfaat temin etmesi

Değerli meslektaşlarım; belediyeye memur olarak ataması yapılan müvekkil, işe başladıktan 12 gün sonra ''’Personel giderleri harcama kaleminin gerçekleşen bütçe gelirleri oran tablosunda giderlerin %30’u geçtiği 'atamanın sehven yapıldığı’ '' gerekçesi ile ataması iptal edilmiştir.

Aşağıdaki gerekçe ile atamanın iptali kararının iptali için idare mahkemesinde dava açtık;

5393 sayılı Belediye Kanununun 49. Maddesinin 1. Fıkrasında : ‘’Norm kadro ilke ve standartlarının İçişleri Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı tarafından müştereken belirleneceği; belediyenin ve bağlı kuruluşlarının norm kadrolarının, bu ilke ve standartlar çerçevesinde belediye meclisi kararıyla tespit edileceği, 2. Fıkrasında; belediye personelinin , belediye başkanı tarafından atanacağı, birim müdürlüğü ve üstü yönetici personelin yönetici kadrolarına yapılan atamaların ilk toplantıda belediye meclisinin bilgisine sunulacağı kurala bağlandıktan sonra 8. Fıkrasında belediyenin yıllık toplam personel giderlerinin, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarın %30’unu aşamayacağı, yıl içinde aylık ve ücretlerde beklenmedik bir artışın meydana gelmesi sonucunda personel giderlerinin söz konusu oranları aşması durumunda, cari yıl ve izleyen yıllarda personel giderlerinin bu oranların altına ininceye kadar yeni personel alımı yapılamayacağı, yeni personel alımı sonucunda bu oranın aşılması nedeniyle oluşacak kamu zararının, zararın oluştuğu tarihten itibaren hesaplanacak kanuni faiziyle birlikte belediye başkanından tahsil edileceği (…) düzenlemesi getirilmiştir.

Ancak idare savunma dilekçesinde şu savunmada bulunmuştur:
İşlem dava açma süresi içerisinde iptal edilmiştir. Yapılan işlem açıkça hukuka aykırı olduğu için idare bu atama işlemini her zmaan geri alabilir. Zira İçişleri Bakanlığının yayınladığı atamalar genelgesin 2. maddesine aykırıdır. Genelge uyarınca içişleri bakanlığından alınması gerenek izin alınmadan atama yapılmıştır.

Yani idare diyor ki ben izin almam gerekirken izin almadım ve atamayı iptal ettim. Şimdi sorum Şu; idarenin hatası görevi kötüye kullanma suçu kapsamına girmez mi(hatayı yapan meur alyhine)?
-İdare kendi hatasından menfaat temin edebilir mi? Zira belediye kanunu 49. maddesi fazla personel alımından kaynaklanan zarardan belediye başkanı sorumludur diyor.

Diğer bir sorum ise; idarenin atamayı iptal gerekçesi ile davaya savunma olarak verdiği gerekçeler çok farklı gerekçelerdir. Bu durumda ne yapılabilir.?
Teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.