Mesajı Okuyun
Old 28-08-2014, 12:09   #9
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın Iustitia,
Alıntı:
Yazan Iustitia
...Paylı mülkiyete konu bir taşınmazda 3 hissedar mevcut... Müteahhit, küçük pay sahiplerine büyük pay sahibi ile sözleşme yapmayacaklarını ... söylüyor. Ancak küçük pay sahipleri kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapılmasını isteyince yalnız bu iki hissedarla müteahhit arasında kat karşılığı inşaat sözleşmesi düzenleniyor... mülkiyet sözleşme imzalandıktan hemen sonra müteahhite satış yoluyla devrediliyor. (Bu satış sırasında kat karşılığı inşaat sözleşmesi tapuya şerh edilmemiş) ... Büyük pay sahibi mülkiyeti müteahhite devretmemiş.
Şu durumda paylarını müteahhite satış yoluyla devreden iki küçük hissedarın hakkını koruyabilmek adına ne gibi bir yol izlemem gerekir?
Paydaşlardan biri ile müteahhit arasında sözleşme akdedilmediğine göre:

TMK m.692/1: "Paylı malın özgülendiği amacın değiştirilmesi, korumanın veya olağan şekilde kullanmanın gerekli kıldığı ölçüyü aşan yapı işlerine girişilmesi veya paylı malın tamamı üzerinde tasarruf işlemlerinin yapılması, oybirliğiyle aksi kararlaştırılmış olmadıkça, bütün paydaşların kabulüne bağlıdır." düzenlemesi uyarınca müteahhit ile 2 paydaş arasında akdedilen kat karşılığı inşaat sözleşmesi geçersizdir. Geçersiz olan sözleşmede fesihten bahsedilemeyeceğinden müteahhit ile 2 paydaş arasında akdedilen sözleşmenin geçersizliğinin tespiti ile müteahhide KKİS nedeniyle devredilmiş taşınmaz tapularının iptali ve müvekkilleriniz adına tescili talepli dava ikame edebilirsiniz (tedbir talep etmeyi unutmayınız).

İnceleyiniz:
http://www.turkhukuksitesi.com/serh.php?did=14758