Mesajı Okuyun
Old 20-08-2014, 10:55   #2
SINIRSIZ

 
Varsayılan

4721 S.lı Türk Medeni Kanunu MADDE 197

III. Birlikte yaşamaya ara verilmesi

Eşlerden biri, ortak hayat sebebiyle kişiliği, ekonomik güvenliği veya ailenin huzuru ciddi biçimde tehlikeye düştüğü sürece ayrı yaşama hakkına sahiptir.

Birlikte yaşamaya ara verilmesi haklı bir sebebe dayanıyorsa hakim, eşlerden birinin istemi üzerine birinin diğerine yapacağı parasal katkıya, konut ve ev eşyasından yararlanmaya ve eşlerin mallarının yönetimine ilişkin önlemleri alır.

Eşlerden biri, haklı bir sebep olmaksızın diğerinin birlikte yaşamaktan kaçınması veya ortak hayatın başka bir sebeple olanaksız hale gelmesi üzerine de yukarıdaki istemlerde bulunabilir.

Eşlerin ergin olmayan çocukları varsa hakim, ana ve baba ile çocuklar arasındaki ilişkileri düzenleyen hükümlere göre gereken önlemleri alır.


Nafaka yükümlüğü 1951 tarihli Yargıtay kararlarından günümüze kadar yerleşik bir içtihattır. Karısını terk eden koca nafaka ödemekle yükümlüdür. ( EK:1; Y2HD 1951/6846-6925)
Davalı, eşi olan davacıya gücü nispetinde yeterli maddi katkıda bulunmak zorundadır. (EK :2 Y3HD.2002 / 13988-14391)

Sonuç olarak şartları oluşmuşsa, Mahkeme kararı ile velayet kendisine verilmemiş bile olsa çocuklarına bakma yükümlüğü olan ve fakat bu yükümlüğü yerine getirmeyen babaya karşı nafaka davası açılabileceğini düşünüyorum... Fakat adı iştirak nafakası değil tedbir nafakası olacaktır kanaatimce..

Kolaylıklar diliyorum..