Mesajı Okuyun
Old 11-08-2014, 10:29   #2
Av. N. İpek

 
Varsayılan

Öncelikle Merhaba,
Çocuk Koruma Kanunu 18. maddeyi incelediğinizde; tutuklama yasağının 15 yaşını doldurmamış çocuklar hakkında ve üst sınırı 5 yılı aşmayan hapis cezasını gerektiren suçlarda olduğunu göreceksiniz.
Ayrıca dosya kapsamını bilmediğimden SSÇ' nin suçu ne şekilde ikrar ettiği de önemli. Çakı ve birden fazla kişi, sizin de belirttiğiniz gibi suçun nitelikli hallerinden olup, cezada artırım yapılmasını öngörmektedir. SSÇ bunları da ikrar etmiş mi? Olayda tanık var mı ve beyanlarında bunlar geçiyor mu? Bu hususlardan yola çıkarak (SSÇ' nin de nitelikli halleri kabul etmediğini varsayarsak) eğer tanıklar henüz dinlenmediyse ve nitelikli haller konusunda net bilgiye sahip değillerse, nitelikli haller sadece müşteki beyanında geçiyorsa bir ihtimal nitelikli hallerden ceza artırımı uygulanmayabilir. Ama dediğim gibi dosya kapsamı ve beyanlar çok önemli. Bu konularda tanıklara sorular sorup olayın aydınlanmasını sağlayın.
Ekstradan ceza indirimi ise, TCK 31. madde yaş küçüklüğü zaten mevcut. Ayrıca varsa TCK 32 akıl hastalığı, TCK 33 sağır ve dilsizlik olabilir. Cep telefonu için miktarın düşüklüğü nedeniyle indirim yapılacağını pek sanmıyorum. Etkin pişmanlık konusunda da, kovuşturma başladıktan sonra gerçekleşeceği için TCK 168/3. fıkrası gereği cezanın 1/3'ü indirilebilir. Bir de SSÇ sabıkasız ise ve şartları varsa TCK 62. maddesi gereği cezada 1/6 oranında indirim olabilir.