Mesajı Okuyun
Old 01-08-2014, 15:31   #4
Gamze39

 
Varsayılan

Hizmet tespiti davasının davalı tarafında zaten işveren ve Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK) vardır. İşveren, sigortalı ile ilgili belgeleri Kuruma vermediği için bu davanın tarafıdır. SGK ise kayıt dışılıkla ilgili gerekli denetimleri yapmadığından ve kararın infazını yapmakla görevli olduğundan davanım tarafı olmak durumundadır.
iflas eden veya tasfiyesi devam eden şirketlerde ise davanın işveren yerine iflas idaresine yöneltilmesi gerekmektedir. Şayet tasfiye tamamlanmışsa davacıya tüzel kişiliğin ihya edilmesini yargı yolu ile (Ticaret Mahkemesinde) sağlaması için süre verilmelidir. Nitekim Yargıtay bir kararında bu hususu açık bir şekilde vurgulamıştır. Tüzel kişiliği sona ermiş olan bir kooperatifle ilgili kararda da, kooperatifin tüzel kişiliğinin ihya edilmesi için HUMK’un 39. ve 40. maddeleri gereğince tasfiye memurlarının ve ticaret sicilin hasım gösterileceği bir dava açması için davacı işçiye süre verilmesi istenmiştir.
İşe giriş bildirgesi verilmişse ve sadece bir günlük sürenin tespitinin islenmesi halinde davanın sadece Kuruma yöneltilmesini Yargıtay yeterli görmektedir.