Mesajı Okuyun
Old 14-07-2014, 16:21   #7
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın detay82,
Alıntı:
Yazan detay82
Herkese merhabalar,
Satış vaadi sözleşmesinde, satış bedelinin yarısının verildiği yazılı ve bu sözleşme tapuya şerhli. Ancak satıcının, taşınmazı üçüncü kişiye devretmesi ya da bu satış vaadi sözleşmesinin feshedilmiş olması halinde alıcı, bu şerhe dayanarak üçüncü kişiden ödediği satış bedelinin yarısını isteyebilir mi?

Elimdeki tüm kaynaklara bakmama rağmen bir içtihada ya da doktrin görüşüne rastlayamadım. Genel bilgime göre, sözleşme şerhli olsa da üçüncü kişiden sadece tapunun istenebileceği yönünde.

Ancak müvekkili ikna için bir içtihat şart Yardımcı olacak meslektaşlarıma şimdiden teşekkür ederim.
Yukarıdaki sorunuza yalın olarak cevap vermek gerekirse:

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi şahsi borç doğuran borçlandırıcı işlem niteliğinde olmakla; sadece tarafları arasında sonuç doğurur. Kural budur. Yalnız; tapuyu devralan 3. kişi, vaad alacaklısını zarara sokmak kastıyla hareket etmişse ve vaad alacaklısı bu durumu ispatlarsa 3. kişi de TBK m.49'a istinaden vaad alacaklısının zararını tazminle yükümlü tutulabilir.


Sonraki mesajlarınızda anlattığınız somut durum açısından:

Satışı vaad edilen, KKİS uyarınca A1'e düşecek 5 BAĞIMSIZ BÖLÜMÜN 2 TANESİ. Burada bağımsız bölümlerin Y TARAFINDAN inşaası neticesinde muaccel olacak bir borç, geçerli olarak kurulmuş bir sözleşme var. Bu borcun imkansızlaşması sizce ne zaman? A1'in Ü'ye (ileride inşa edilecek bağımsız bölümlerin de arsa payını içeren) ARSA PAYINI devri ile mi yoksa KKİS'nin feshi ile mi?

P.S: A2, KKİS'nin feshi davasını tek başına ikame etmiş ise Yargıtay TMK m.692'ye mesnetle yerel mahkeme kararını bozacaktır.