Mesajı Okuyun
Old 13-07-2014, 17:29   #1
Av. Aykut Toklu

 
Varsayılan Hakaret nedeni ile Manevi Tazminat

Sayın meslektaşlar;

Müvekkilim icra ettiği meslek kolunda tanınmış ve mesleği ile ilgili bir çok dernek vakıf da yönetici başkan üye gibi sıfatlarla görev yapmaktadır. Türkiye ve Yurt dışında bir çok yerde görev yapmış ve mesleğinin icrası sırasında da bir çok ödül almıştır.

Müvekkilin bir arkadaşının Facebook üzerinde paylaşmış olduğu daha sonra da müvekkilinde sayfasında paylaşmış olduğu bir albüm altına müvekkil ve arkadaşını tanıyan ve aralarında daha önce de bu kişinin çıkarmış olduğu bir çok olay nedeni ile husumet olan söz konusu kişi müvekkilime "o.... ç....." hakaret etmiştir.

Hakaret ekran görüntüleri ile kaydedilmiş. 50 kişi kadar bu hakareti bizzat görmüş daha sonra söz konusu kişi hakaretini içeren yorumu silmiştir.

Ancak hakaret ekran görüntüleri ve tanıklar vasıtası ile sübut hale gelmiştir.

Bu hakaret nedeni ile Savcılığa suç duyurusunda bulunulmuş ancak daha sonra bir de tazminat davası açılmak istenmektedir.

Aynı şekilde yine benzer bir durumda bir psikologa yapılan "o......." şeklindeki hakaret nedeni ile açılan davada 60.000 TL manevi tazminata hükmedilmiştir. Bu karar tarafımdan açılacak olan davaya emsal karar olarak eklenecektir.

Benim sizlere sormak istediğim şudur.

Açılacak olan tazminat davasında

1- 60.000 TL tazminat tutarı karşı tarafın ekonomik durumunu aşmamakta karşı taraf 3000 emekli maaşı almakla birlikte bir Bakanlığa da bir çok proje gerçekleştirmekte hali hazırda bir şirketi bulunmaktadır. Bu durumda tazminat tutarının fazla olmadığını emsal kararla birlikte bu tutara hükmedilebileceğini düşünüyorum?

Sizlerin görüşü nedir?

2- Manevi Tazminat Davasını da bir an önce açmak istiyorum. Mahkeme Savcılığa yapılan suç duyurusunu bekletici sorun yapar mı yoksa yargılamaya başlar mı? Yani suçun ispatı için savcılığa sunulan deliller aynı şekilde mahkemeye de sunulduğu için savcılık kararını beklemeden yargılamaya geçer mi?

3- 60.000 TL manevi tazminatta reddedilen kısım olduğunu düşünelim bu reddedilen kısım üzerinden maktu mu nispi mi vekalet ücreti çıkar karşı tarafa? Bunun hesaplaması nasıl olur? Ya da reddedilen kısım üzerinden her zaman karşı tarafa vekalet ücreti çıkar mı?

Bu konularda yaptığım araştırmalar aklımdaki bilgiler ile sizlerin de fikir ve bilgilerini karşılaştırmak isterim.

Saygılarımla