Mesajı Okuyun
Old 08-03-2007, 17:43   #3
Av.Ozan Kayahan

 
Varsayılan Meskenİyet Şİkayetİ

şu sıralar benim de bir meskeniyet şikayetim var.

burada süre gayrımenkulün haczedildiğini öğrendiğiniz tarihten itibaren 7 gündür.

Dikkat edilmesi gereken gayrımenkul haczi ile ilgili bir 103 davetiyesi gönderildiyse süre bu davetiyenin tebliği tarihinden itibaren başlar.

Eğer siz dosyadan veya tapudan öğrendiyseniz ve bu şikayeti yapacaksanız
dosyada talep açarak dosya evrakının fotokopisini isteyin. Öğrenme tarihiniz bu talebi açtığınız tarih olur.

Dava dilekçesinin sonuç ve istem kısmında fotokopi aldığınız ........tarihinin öğrenme tarihi olarak kabulünü de isteyin.

Bir de görev olarak esas icra dosyasının bulunduğu yer icra mahkemeleri görevli.

Ayrıca meskeniyet şikayetinde bulunacağınız gayrımenkul üzerinde evvelden veya halen mevcut zorunlu olmayan bir ipoteğin bulunmaması gerekir.


DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:

EKTEKİ YARGITAY KARARI BUNA BİR ÖRNEKTİR12. HUKUK DAİRESİ E. 2004/9060 K. 2004/12897

KARAR : İİK.nun 82/7 ve 12. maddelerinde geçim ve meskeniyet şikayetinin hangi hallerde ileri sürülebileceği açıklanmıştır. Bir kimsenin mesken edinmek üzere aldığı borç para bu amaçtan, zirai kredi karşılığı aldığı borç para ise zirai işletmesinin gelişmesini sağlamaktan, ayrıca esnaf kredi için aldığı borç para da geçimini sağlamaktan kaynaklandığından bu borçlara ilişkin kurulan ipotekler zorunlu ipotek kapsamında olduğundan haczedilmezlik şikayetinin ileri sürülmesine engel teşkil etmez ise de, bunların dışında zorunlu olmayan ipoteklerin varlığı halinde meskeniyet şikayeti dinlenemez. Somut olayda haczedilmezliğe konu taşınmaz üzerinde ipoteklerin mevcut olduğu görüldüğünden, mahkemece bu ipoteklerin niteliği araştırılarak açıklanan koşullar doğrultusunda meskeniyet şikayetinin değerlendirilmesi gerekirken, anılan husus gözetilmeksizin karar verilmesi isabetsizdir.