Mesajı Okuyun
Old 05-07-2014, 14:22   #4
akrd61

 
Varsayılan

Tekrar yeni bir başlık açma gereği duymadan sorumu güncellenmiş haliyle tekrar soruyorum ilgilenip cevap yazan meslektaşlara şimdiden teşekkür ederim..

İnşaat projesine göre DEPO (30,85 m2 net alan)+ODUNLUK+SIĞINAK tan oluşan BODRUM KAT IN tamamını Müteahhit MESKEN olarak inşa etmiş. BODRUM KATIN şu an ki fiili durumu MESKEN niteliğinde 98 m2 genişliğinde bir oturulabilir bir DAİRE.
Projesine göre BBODRUM katta yer alan DEPO ,Müteahhit in arsa sahipleri ile yaptığı KKİS gereği müteahhit e düşüyor.
Müvekkili söz konusu BODRUMKATI fiili durumunu görüyor , müteahhitte müvekkilin bilgisizliğinden ve cahilliğinden yararlanarak tapu müdürlüğünde,KKİS gerei kendisine düşen DEPO nun satışını DAİRE f iyatına arsa sahiplerinden vekalet alarak müvekkile satıyor.Yani fiili durumunu ile görmüş olduğu BBODRUM KATTAKİ DAİRE yi satın aldığını zanneden müvekkil resmi olarak sadece net alanı 30,85 m2 olan bir DEPO satın almış oluyor.
Müvekkil bu durumu müteahhit e parayı verdikten sonra ve tapuyu eline aldıktan sonra anlıyor ve Müteahhit e proje değişikliği yapmasını ve almış olduğu bağımsız bölümün niteliğinin MESKEN olarak değiştirilmesini istiyor Müteahhit o an için tamam diyor ancak hala daha proje değişliği yapmış değil.
İlk olarak Delil Tespiti yaptırdık ve tespit sonucu bilir kişi raporu şöyle;
1.Binanın bodrum katında, binanın yapım projesine göre 30,85 net kullanım alaniı 1 nolu depo nitelikli bağımsız bölüm ile, 61,45 m2 net kullanım alaniı Apartman toplantı odası yapılması gerekirken, yapım aşamasında projesine aykırı olarak bodrum katın tamamı bağımsız bölüm olarak yapılmış olduğu gözlenmiştir.

2.Tespite konu bodrum kat 5/62 arsa paylı depo nitelikli bağımsız bölümün projesinde
belirtilen konumundaki değeri ( 30,85 m2 net alan) piyasa rayiçleri ve bulunduğu yörenin sosyal ve ekonomik durumu dikkate alındığında tespit tarihi itibari ile 20,000,00 TL olarak taktır edilmiştir.

3.Tespite konu bağımsız bölümün binanın fiili durumu dikkate alındığında (98,19 m2)
değeri piyasa rayiçleri ve bulunduğu yörenin sosyal ve ekonomik durumu dikkate alındığında tespit tarihi itibari ile 50,000,00 TL olarak taktır edilmiştir, Ancak bu belirlenen değere ulaşabilmesi için gerekli proje tadilatı yapılarak, iskan ruhsatının alınması ve tapu kayıtlarına bağımsız bölüm olarak işlenmesi gerekmektedir.

İzah ettiğimi konu ile ilgili sorum şudur Burada müvekkil Tüketici konumunda mıdır ve Müteahhide karşı Tüketici haklarının korunması Hakkındaki kanun kapsamında yer alan haklarımızı kullanabilir miyiz?