Mesajı Okuyun
Old 19-06-2014, 23:25   #7
hsnsnc

 
Varsayılan

Saygılarımla.

İhtiyati haciz neticesi itibari ile bir tedbir işlemi olup alacaklı mahkemeye başvurarak borçlunun kaçma şüphesinin bulunması v.b. sair sebepleri ileri sürerek borçlunun mnekul ve gayrı menkullerinin ihtiyaten yani tedbiren haczedilmesi için bir nevi mahkemeden yetki ister, dolayısı ile mahkeme talebi ya kabul eder ya da reddeder. Kabul etmesi halinde alacaklı vekiline borçlunun taşınmaz veya taşınırlarının haczi için ihtiyati haciz kararını verir ve takdir edeceğiniz üzere iş bu ihtiyati haciz kararının 10 gün içinde infazının istenmesi gerekir aksi halde ihtiyati haciz hükümsüz kalır. Söz konusu süre içerisinde icra dairesinden kararın infazı talep edilir ve sair taleplerle borçlunun menkul gayri menkul ve 3. kişilerdeki hak ve alacakları ihtiyaten haczedilir. Söz konusu olayda olduğu gib 3. kişi tarafından dosyaya ihtiyati haciz miktarı yatırılırsa BU TAHSİLAT TAKİP KESİNLEŞMEDEN ALACAKLIYA ÖDEME YAPILAMAZ. Nedeni ise şudu. Başta da açıkladığım gibi ihtiyati haciz bir tedbir işlemi olduğundan karar infaz edilmiş ve dosyadaki muhtemel alacak garanti altına alınmış olur. Ancak bunun BİR İSTİSNASI VARDIR Kİ O DA ŞUDUR. Söz konusu bu tahsilat borçlunun muvaffakatı var ise alacaklıya ödenir bunun dışında takip kesinleşmeden ödeme yapılamaz Şöyleki ihtiyati haczi tamamlayan merasimin şartı ihtiyati haczin infazından sonra 7 gün içerisinde kesin takibe geçme şartıdır ki bu yolla borçluya itiraz hakkı tanınır. Yasa bunu İ.İ.K. 264-265 de hüküm altına almıştır. Diğer tarafta dosyada kesin hacze kesilmiş olup da henüz ödeme emri tebliğ edilmemiş dolayısı ile takip kesinleşmemiş ise ihtiyati haciz miktarı dosyaya yatırılmış ise dosyadaki tüm ihtiyati hacizler de KALKAR. Çünkü takip kesinleşmeden dosyadaki borç miktarı da belli değildir. ÖZETLE İHTİYATİ HACİZDE ÖDENEN BORÇ MİKTARI KESİN TAKİBE KESİLİP TAKİP KESİNLEŞMEDEN ALACAKLIYA KESİNLİKDE ÖDENEMEZ. İŞ BU KURAL KAMU DÜZENİNE İLİŞKİN OLUP SÜRESİZ ŞİKAYETE TABİDİR. SONUÇ OLARAK İHTİYATİ HACİZ BİR TEDBİR İŞLEMİDİR!.
Farz edelim ki dosyaya ihtiyati haciz miktarı borçlu tarafından yatırıldı ya da 3. kişi tarafından yatırıldı ancak alacaklı tarafından belirtilen süre içerisinde yani 7 günlük süre içerisinde kesin takibe geçilmedi bu durumda ne olacaktır?
İş bu durumda kesin takibe geçilmemiş ise ihtiyati haciz HÜKÜMSÜZ KALACAKTIR ve dosyaya depo edilen para BORÇLUYA İADE edilecektir.
Arkadaşlar en nihayeti ile ihtiyati haciz kararı borçlunun borçlu olduğunu kanıtlayan bir hüküm veya karar değildir. TEDBİR KARARIDIR.

Hasan SANCI
Malatya 8. İcra Müdürlüğü