Mesajı Okuyun
Old 05-06-2014, 17:23   #1
avestahukuk

 
Varsayılan Üst Düzey Yönetici- Fazla Mesai

Müvekkil yurtdışında bulunan bir inşaat şirketinde 'İnşaat Teknikeri' ünvanı ile çalışmıştır. Taraflar arasında ki yurtdışı hizmet sözleşmesinde de müvekkilin mesleği ' İnşaat Teknikeri' olarak belirlenmiş.
Müvekkil, 4 yıllık çalışma dönemi içerisinde haftanın 6 iş günü işverenin talebi ile fazla mesaiye kalmış sadece 2012 yılı Haziran ve Ekim aylarında banka kanalı ile ' Haziran ayı Fazla Mesai ücreti' ve 'Ekim ayı Fazla Mesai hafta sonu ücreti' şeklinde kendisine toplamda 500 Dolar ödeme yapılmış.
Sözleşmeye ek olarak imzalanan bir belge de ise ' Günde 3 saat ayda 90 saat yılda 270 saat olmak üzere gerektiğinde fazla mesai yapılacağı' konusunda taraflar anlaşmışlar. Bu sözleşmede şirketin kaşe ve imzası var.


Dava dosyasında dinlenen davacı ve davalı tanıkları, işçinin davalı şirkette inşaat teknikeri olarak çalıştığını belirtmişler. Davacı tanıkları fazla mesai yapıldığını ancak ücret ödemesi olmadığını, davalı tanıkları ise işçinin 'üst yönetim kadrosunda' çalıştığı için fazla mesaiye kalmadığını, çalışma saatlerinin esnek olduğunu belirtmişler. Davalı tanıkları benim takip etmiş olduğum 5 dava dosyasında da davalı şirketin yönlendirmesi ile çelişkili ve farklı beyanlarda bulundular.

Dava dosyasına sunulan hesap bilirkişisi raporunda, bilirkişi, davalı tanık beyanlarını esas alarak, davacının yönetim biriminde çalıştığını, davacının çalışmasının esnek olduğunu ve bu nedenle fazla mesai ücretini hak edemeyeceği yönünde tespitte bulunmuştur. Hatta daha da ileri giderek, bu tespitini kalın, italik ve altı çizili harflerle raporun sonuç kısmında özellikle belirtmiş, bence birazda her nedense hakimi yönlendirmeye çalışmaktadır.

Benim siz değerli meslektaşlardan öğrenmek istediğim şey şu:

Taraflar arasında ki iş sözleşmesi, iş sözleşmesine ek fazla mesaiye ilişkin sözleşme eki, 2012 yılı Haziran ve Ekim aylarında yapılan fazla mesai ücret ödemelerine rağmen, davacı işçinin Üst düzey yönetici olarak değerlendirilmesi mümkün müdür?

Bir kişinin üst düzey yönetici olarak değerlendirilmesinin şartları nelerdir?

İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.