Mesajı Okuyun
Old 26-05-2014, 17:04   #3
kubrick

 
Varsayılan

inceleyiniz.

T.C YARGITAY
4.Hukuk Dairesi
Esas: 2012 / 3176
Karar: 2013 / 2722
Karar Tarihi: 18.02.2013

ÖZET: Davaya konu zarar, davalı Belediye Başkanlığının kamu hizmeti niteliğindeki idari faaliyetleri sırasında meydana gelmiştir. İdari Yargılama Usulü Kanunu maddesi hükmünce talep bir tam yargı davası niteliğindedir ve bu davalara bakma görevi idari yargı yerine aittir. H.M.K. maddesinde de yargı yolu dava şartları arasında sayılmış olup dava şartlarının mevcudiyeti mahkemece yargılamanın her aşamasında kendiliğinden gözetilecektir. Bu durumda mahkemece dava dilekçesinin yargı yolu bakımından reddedilmesi gerekirken esastan incelenmesi doğru değildir. Kararın bu sebeple bozulması gerekmiştir. (2577 S. K. m. 2) (6100 S. K. m. 114)

Dava: Davacı V. K. vekili tarafından, davalı Kırşehir Belediye Başkanlığı vdl. aleyhine 5.11.2007 gününde verilen dilekçeyle maddi ve manevi tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın davalı Kırşehir Belediyesi ve N... Ltd. Şti. bakımından kısmen kabulüne, davalı B... Apartmanı Yönetimi Malikleri yönünden açılmamış sayılmasına dair verilen 14.12.2011 tarihli kararın Yargıtay'ca incelenmesi davalı Kırşehir Belediye Başkanlığı vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan raporla dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:

Karar: Dava, haksız fiil sebebiyle uğranılan maddi ve manevi zararının ödetilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiş, hüküm; davalı Kırşehir Belediye Başkanlığı tarafından temyiz edilmiştir.

Davacı, davalılardan N... Ltd. Şti.'nin davalı Kırşehir Belediye Başkanlığı'ndan aldığı ihale sonucunda Kırşehir Belediyesi sınırları içindeki yollara ve kaldırımlara parke taşı döşemesini yaptığı sırada parke taşının çökmesi neticesinde zarar gördüğünü belirterek maddi ve manevi tazminat talebinde bulunmuştur. Davalılar, zarardan sorumlu olmadıklarını belirterek davanın reddini savunmuşlardır.

Mahkemece yapılan yargılama sonucunda; davalı N... Ltd. Şti.'nin olayın meydana gelmesinde kusurunun bulunduğu, davalı Kırşehir Belediye Başkanlığı'nın ise meydana gelen zararda kusursuz sorumlu olduğu kabul edilerek davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.

Davaya konu zarar, davalı Belediye Başkanlığının kamu hizmeti niteliğindeki idari faaliyetleri sırasında meydana gelmiştir. 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu 2. maddesi hükmünce talep bir tam yargı davası niteliğindedir ve bu davalara bakma görevi idari yargı yerine aittir. 6100 Sayılı H.M.K.114 maddesinde de yargı yolu dava şartları arasında sayılmış olup dava şartlarının mevcudiyeti mahkemece yargılamanın her aşamasında kendiliğinden gözetilecektir. Bu durumda mahkemece dava dilekçesinin yargı yolu bakımından reddedilmesi gerekirken esastan incelenmesi doğru değildir. Kararın bu sebeple bozulması gerekmiştir.

Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarda gösterilen sebeplerle davalı Kırşehir Belediye Başkanlığı yararına BOZULMASINA, bozma nedenine göre davalı Kırşehir Belediye Başkanlığı'nın diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına ve peşin alınan harcın istenmesi halinde iadesine, 18.02.2013 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)