Mesajı Okuyun
Old 17-05-2014, 15:50   #1
advokat34

 
Varsayılan Terditli taleplerden biri yönünden derdestlik durumu?

Merhaba.
Terditli olarak açılan davada taleplerden ilki, tapu iptali ve tescil iken ikinci talep ise, ilk talebin mümkün olmaması halinde taraflar arasında düzenlenen protokole ve fiili kullanım durumuna göre, kat mülkiyeti tesisi suretiyle ortaklığın giderilmesi talebidir.
Mahkeme ilk talebin şartlarının mevcut olmadığını ve ikinci talebin ise sulh hukuk mahkemesinde görülmesi gerektiği gerekçesiyle görevsizlik kararı vermiştir.
davalı tarafın temyizi üzerine Yargıtay, ilk talebin şartlarının oluşmadığı, diğer taraftan açılmış bir ortaklığın giderilmesi davası da bulunmadığından dolayı esastan red kararı verilmesi gerekir demiştir.
Bu dosya, karar düzeltme nedeniyle hala derdesttir. Diğer taraftan sulh hukukta kat mülkiyeti tesisi suretiyle ortaklığın giderilmesi davası açılmıştır.
1- Davalı tarafça derdestlik itirazında bulunulmuştur. İlk davanın asıl talebi tapu iptali ve tescil idi, tali talep olarak sonradan kat mülkiyet tesisi suretiyle ortaklığın giderilmesi istenmiştir. Bu durumda derdestlik şatları oluşmuş mudur? Her ne kadar maddi vakıaları aynı olsa da hukuki sebepler farklıdır.
2- İkinci davada henüz ön inceleme duruşması yapılmamıştır. Mahkeme bu konuda karar vermeden önce, ilk davanın tali olan ikinci talebinden feragat edilmesi halinde, ortada derdest bir durum kalmayacağından, ikinci davayı bu yolla kurtarma imkanı var mıdır? Ayrıca dava değeri oldukça yüksek olduğundan, ilk davanın sadece ikinci talebinden bu aşamada feragat durumunda,karşı vekalet ücreti nasıl olur?
3- İkinci davayı kurtarmanın ve ilk davanın yüksek olan vekalet ücretinden kurtulmanın yolu var mıdır? Bu konuda görüş ve deneyimlerini paylaşacak herkese şimdiden teşekkür ederim.