Mesajı Okuyun
Old 16-05-2014, 14:27   #5
tiryakim

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Avsibel
.....Yargıya 10.H.d. 13.12.2012 T.,2012/17148 E.,2012/25555K.S.K.....


Yargıtay
10. Hukuk Dairesi

Esas : 2012/17148
Karar : 2012/25555
Tarih : 13.12.2012

* MUVAZAALI BOŞANMA
* ÖLÜM AYLIĞI
* HAK SAHİBİ
* AYLIK BAĞLANAMAYACAK HALLER


Özet: Muvazaalı boşanan kadınlar ile ilgili yargının verdiği karar SGK’nınkinden farklı. SGK, 5510 sayılı Yasa’nın 56. maddesinin 2. fıkrasında; eşinden boşandığı hâlde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıklarını kesmekte, bu kişilere ödenmiş olan tutarların, 96. Madde hükümlerine göre geri alınacağı hüküm altına alınmakta. Ama yargı, tespitin çok daha belirleyici yapılmasının üzerinde durarak bu kararları verirken; taraflar arasında hangi hukuki sebep ve maddi vakaya dayanmış olursa olsun, sona ermiş evlilik birliğinin hak ve yükümlülüklerinin sürdürüldüğü beraberlikler veya kesinleşmiş yargı kararına bağlı olarak gerçekleşmiş boşanmanın var olan/ olası sonuçlarını ortadan kaldırıcı/ giderici nitelikteki birliktelikler madde kapsamında değerlendirilmeli, ortak çocuk/ çocuklar yönünden, boşanma kararına bağlanan veya bağlanmayan kişisel ilişkilerin yürütülmesini sağlamaya yönelik olarak, eşlerin belirli aralıklarda ve günlerde zorunlu şekilde biraraya gelmeleri durumunda ise kanun koyucunun bu türden ilişkinin varlığının gelir/ aylık bağlanmaması veya kesilmesi nedeni olarak öngörmediği kabul edilmeli, boşanılan eşle kurulan/ yürütülen ilişkinin, eylemli olarak birlikte yaşama kavramı kapsamında yer alıp almadığı dikkatlice irdelenerek saptama yapılmalıdır diye belirtiyor. Bu şekilde birçok yargı kararında SGK Başkanlığı işleminin iptali ile aylığın yeniden bağlanması gerektiğinin tespiti onanmıştır. Bu şekilde muvazaalı boşandığı ileri sürülerek aylığı iptal edilen kadınların SGK aleyhine dava açmaları hâlinde aylıklarının yeniden bağlanması ve SGK’nın işleminin iptali sözkonusu olabiliyor.

(5510 s. Sosyal ve Genel Sağlık Sigortası K m. 56, 59) (5434 s. ESK m. 71, 77)

YARGITAY İLAMI

Dava, hak sahibi konumundaki davacıya bağlanan ölüm aylığının 5510 s. Kanun hükümlerine göre kesilmesi yönündeki davalı SGK Başkanlığı işleminin iptaliyle aylığın yeniden bağlanması gerektiğinin tespiti İSTEMİNE İLİŞKİNDİR.

Mahkemece, davanın kabulüne KARAR VERİLMİŞTİR.

Hükmün, davalı Kurum avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi Tolga Özmen tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.

Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayanağı maddî delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, yerinde bulunmayan bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA, 13.12.2012 tarihinde OYBİRLİĞİYLE KARAR VERİLDİ.