Mesajı Okuyun
Old 16-05-2014, 10:12   #1
durgunlu

 
Mutsuz Proje Tadilatına Onay Vermeyen Yüklenici

Sayın meslektaşlar; birbiri ile iç içe girmiş bir durum:

Yapımı tamamlanan ve uzun süreden bu yana kullanılmakta olan sitede, yükleniciye isabet eden tüm daireler kendisine teslim edilmiştir. Her kat malikinin kat irtifaklı tapusu mevcuttur.

Yüklenici; KKİS gereğince oturma izinlerini/yapı ruhsatlarını da alması gerekirken bu izinleri almamıştır ve dolayısıyla kat mülkiyetine geçilememiştir.

Kat mülkiyetine geçmek için yapılan araştırmada, yüklenicinin projeye uygun hareket etmediği anlaşılmıştır. Bu doğrultuda olmak üzere (oturma izinlerinin alınması ve dolayısıyla kat mülkiyetine geçiş aşamasının tamamlanması amacıyla) nama ifa yoluyla yapı ruhsatının alınması için gerekli bedelin tahsili (karot testleri, ruhsat harçları, proje tadil masrafları vs) amacıyla, arsa sahibi tarafından yükleniciye karşı dava açılmıştır.

Belediye'den gelen cevap doğrultusunda, proje tadilatı ile sitedeki uygunsuzlukların giderilebileceği belirtilmiştir.

Ancak; sitede halen yüklenicinin akrabasına ait bir daire bulunmaktadır. Yüklenici ile yaşanan husumetler sebebiyle; söz konusu kat malikinin proje tadilatına onay vermeyeceği kuvvetle muhtemeldir. Yargıtay ise; proje tadili için tüm kat maliklerinin onay vermesi gerektiğini, onay vermeyen kat malikinin iradesi yerine mahkemenin karar veremeyeceğini belirtmektedir.

Proje tadilatı için onay alınamadığı durumda da; açmış olduğumuz dava, "proje tadilatı için onay verilmemiş olması hasebiyle ve işbu fiili imkansızlık sebebiyle yapı ruhsatı alınamayacaktır" gerekçesiyle reddedilecektir.

Bu çıkmazı nasıl aşabiliriz?