Mesajı Okuyun
Old 07-05-2014, 13:53   #1
Av. Ebru BULUT ÇAKIR

 
Varsayılan Ticari İşletmenin aktifleri satın alınıp, pasiflerinin bir kısmı ödenmişse ticari işletme devrinden bahsedilebilir mi?

Merhabalar,
Bir satış sözleşmesi ile K işletmesi fabrika arsa ve binası, araçları, içerisindeki menkul mallar vs. aktiflerini S şirketine satış yapmış ve parasının büyük çoğunluğunu almış. Tapu ve noterde yapılan satış işlemlerinden sonra peşpeşe işletme adresine üçüncü kişiler tarafından K şirketi hakkında yapılan icra ödeme emirleri gelmiş. S şirketinin satış nedeniyle kalan borcunun bu üçüncü kişilere ödenmesi hakkında K şirketi ve S şirketi arasında sonradan bir liste çıkartılarak protokol yapılmış. Hatta icra takipleri devam edince ikinci bir liste ile ikinci bir protokol yapılmış.


Benim müvekkilim N şirketi de K şirketine alacağı mala karşılık satıştan önce çek vermiş. K şirketi çekleri ciro ederek kullanmış ancak müvekkilime malı teslim etmeden aktiflerini satarak faaliyetini durdurmuş. Müvekkilim icra tehdidi ile karşı karşıya kalınca kendisine teslim edilmemiş mal bedeli çeklerini ödemek zorunda kalmış. Müvekkilim S şirketine malın kendisine teslimi için başvurduğunda S şirketi para istemiş.


Her ne kadar satış olarak göstermiş olsalar da K şirketi ile S şirketi arasındaki ilişkiyi ticari işletme devri olarak nitelendirebilir miyiz. Böylelikle S şirketini borçtan sorumlu tutabilir miyiz. Aralarında mal kaçırma kastı ile muvazaa vardır diyebilir miyiz. S şirketinin kötüniyetinden bahsedebilir miyiz?