Mesajı Okuyun
Old 04-05-2014, 13:01   #4
halit pamuk

 
Varsayılan

Aşağıdaki çok yeni tarihli içtihatta da ifade edildiği üzere; icra dairesinin (satış memurluğunun) "hatalı işlemin düzeltilmesi" talepli "sulh hukuk" mahkemesinde şikayet yoluna gidilmesi gerekiyor.

Mahkeme talep üzerine veya resen icranın durdurulmasına karar verebilir. (İİK.m.22)


"Şikayetle bulunan hissedar tarafından ortaklığın giderilmesi davasında verilen karar doğrultusunda yapılan ihale sonrası satış memurlıığunca düzenlenen tevzi tablosunun hatalı olduğu iddia edilmiş, Mahkemece alınan bilirkişi raporu doğrultusunda tevzi tablosuna ilişkin raporun iptali ile yeni tevzi raporunun satış memurluğunca düzenlenmesine karar verilmiştir. Sulh Hukuk Mahkemesine yapılan başvuru bu hali ile ihale sonrası satış memurluğunca yapılan tevzi tablosuna yönelik şikayet niteliğindedir. İİK.nun 4/ son maddesi uyarınca icra yetkisini haiz sulh mahkemelerinin muamelelerine karşı vuku bulacak şikayet ve itirazların tetkik mcrcii o mahkemenin hakimidir. Bu durumda sulh hukuk mahkemesi hakimi icra hakimi gibi görev yapmakta olup İİK. nunşikayete ilişkin hükümlerinin olayda uygulanması gerekir.İİK.nun 17. maddesi uyarınca şikayet icra mahkemesince kabul edilirse İcra mahkemesi şikayete konu işlemi iptal eder, düzeltir ya da İcra müdürünün yapmadığı işlemi yapmasını emreder.
Buna göre Mahkemece yaptırılan bilirkişi incelemesi ile tevzi tablosunda yanlışlık olduğu belirlendiğine göre İİK.nun 17. maddesi uyarınca tevzi tablosunun düzeltilmesine karar verilmesi gerekirken uyuşmazlığa çözüm getirmeyecek şekilde tevzi tablosunun iptali yönünde hüküm tesisi isabetsizdir."(12. HUKUK DAİRESİ E. 2013/28342 K. 2013/36247 T. 18.11.2013)