Mesajı Okuyun
Old 30-04-2014, 16:50   #5
AV.SEDAT

 
Varsayılan

Bu argümanların bir dayanağı var mı? TBK 154 borçlu tarafından ödeme yapılması diyor; cebri icra ile yapılan kesinti borçlu tarafından yapılan ödeme mi sayılacak?

Bende tam olarak şöyle bir olay var.. son işlem tarihi ile ilk maaş haczinin yatması arasında tam olarak günü gününe 3 yıl var. ilk kesintinin yapıldığı tarihte dosya işlemden kaldırılmış. alacaklı vekili son işlem tarihinden 4,5 yıl sonra paranın ödenmesi için dosyaya talep açmış. Daha sonra da biz son dönem kesintilerin bu dosyaya gittiğini fark edip takibin geri bırakılması talebiyle dava açtık.

154. madde eski 133 ün hemen hemen aynısı.. eski 133 hakkında ise 1944 tarihli bir İBK'nda " Borçlunun haberi olmaksızın üçüncü bir kişinin faiz vermesi alehesap tediyede bulunması, kefil olması müruruzamanı kesmez" deniyor (Ankara Barosu Dergisi 164/04 sayısı Ahmet Hıfzı Gözübüyük makalesi).

Bu itibarla bence, paranın çekilmesi zamanaşımını keser; borçlu tarafından ödeme yapılması da zamanaşımını keser; ama cebri icra ile 3. kişi tarafından borçlunun kendisindeki alacağının istihkakının ücretinin vs. dosyaya veya alacaklıya ödenmesi zamanaşımını kesmez. Ben böyle düşünüyorum, siz ne dersiniz?