Mesajı Okuyun
Old 29-04-2014, 15:25   #1
Ens

 
Soru İşveren tarafından işlenen bir suç yüzünden işçinin de ceza alması halinde işçinin sözleşmesi haklı sebeple fesih edilebilir mi?

Merhabalar,

Yaklaşık olaylarda aleyhe sonuçlar bulduysam da spesifik bir konuda desteğinize ihtiyacım var. Yardım eden herkese şimdiden teşekkürlerimi sunarım. Olay kısaca şöyledir:

Bir hizmet ilişkisinin muhatabı olan işveren ve işçi tarafı var. İşveren kendi işyerinde menfaat elde etmek amacıyla kasıtlı olarak dolandırıcılık gerçekleştiriyor. Bu durum müfettişlerce tespit ediliyor. Yapılan ceza yargılamasında işverenin yanında, işçi de ceza alıyor. Ceza davasında işçi her ne kadar geçerli bir savunma yapmışsa da masumiyeti ispatlanamıyor. Yani ceza dosyasındaki her şey aleyhe durumda.İşçi bu olaydan sonra ekonomik nedenlerle işten çıkartılıyor. Aradan geçen 4 ay sonra yeniden işe başlatılıyor ve bir yıl kadar çalıştıktan yine ekonomik nedenlerle işten çıkartılıyor. Şu durumda benim merak ettiğim durum şu ki acaba işçi geçmişe dönük bütün tazminatlarını isteyebilir mi? Yoksa yasada işverenin haklı sebeple fesih nedenleri arasında yer alan - e) İşçinin işyerinde 7 günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi(17/II,e)- hükmünden dolayı işverenin haklı nedenle fesh ettiği kabul edilerek hiç bir işçilik alacağını talep edemez miyiz? Neticede suç işleyen işveren ve işçinin tekrar işe başlatılmış olması affetme olarak nitelendirilemez mi? Bu duruma ilişkin bir yargıtay kararı var mı ?