Mesajı Okuyun
Old 26-04-2014, 23:21   #4
M HACIAHMETOĞLU

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Armağan Konyalı
Türk Borçlar Kanunu'nun 325. maddesine göre, ''kiracının borçları kiralananın benzer koşullarla kiraya verilebileceği makul bir süre için devam eder''

Kiralayanın mağdur olmaması için alacak davası açılmalıdır. Açılacak davada mahkeme bilirkişi raporu ister ve bu makul süreyi bilirkişiye sorar.

- Eğer kiralanan sıradan bir yerse bu makul süre iki ay diye düşünülür.
- Eğer kiralanan sinema salonu, büyük bir işhanının tümü, dağ başında malikâne gibi zor kiraya verilebilecek bir yerse makul süre daha uzun düşünülür.

Öte yandan, Özel Şartlar bölümündeki ''Kiracı kiralananı boşaltmak istediği taktirde en az bir ay evvelinden mal sahibine ulaşacak şekilde bildirmeyi taahhüt eder'' şartına dikkat ediniz: Bu şart kira süresi sonundaki tahliye durumu için mi? Yoksa kira süresi bitmeden tahliye halini de kapsıyor mu?

Saygılarımla


Türk Borçlar Kanunu
2. Kiralananın sözleşmenin bitiminden önce geri verilmesi
MADDE 325- Kiracı, sözleşme süresine veya fesih dönemine uymaksızın kiralananı geri verdiği takdirde, kira sözleşmesinden doğan borçları, kiralananın benzer koşullarla kiraya verilebileceği makul bir süre için devam eder. Kiracının bu sürenin geçmesinden önce kiraya verenden kabul etmesi beklenebilecek, ödeme gücüne sahip ve kira ilişkisini devralmaya hazır yeni bir kiracı bulması hâlinde, kiracının kira sözleşmesinden doğan borçları sona erer.
Kiraya veren, yapmaktan kurtulduğu giderler ile kiralananı başka biçimde kullanmakla elde ettiği veya elde etmekten kasten kaçındığı yararları kira bedelinden indirmekle yükümlüdür.

Sayın KONYALI, cevabınız için teşekkür ederim, sözleşme bildiğimiz matbu kira sözleşmesi ve bu maddede matbu olarak hazırlanmış 20 maddelik özel şartlar içinde yer alan bir maddedir.Madde kiracının kiralananı boşaltması diye başladığına göre bunun sözleşme bitimindeki boşaltma olduğunu aksi halde kiracının kiralananı erken boşaltmak istediği takdirde diye başlaması gerektiğini değerlendiriyorum. Başka nasıl yorumlanailir?