Mesajı Okuyun
Old 24-04-2014, 16:47   #5
Yada

 
Varsayılan

Konuyla ilgili yaşadığım gelişmeleri paylaşmak isterim. İcra dairem sağolsun idarenin maktu vekalet ücreti talebini reddetti ve nisbi hesap çıkardı. Bunun üzerine şikayet edildi ve icra hakimliği de 6487 sayılı yasa icra vekalet ücretleri kapsamıyor nisbi olması gerekir diyerek davayı reddetti ki icra hakimi Ankara 'nın kararlarına ençok güvendiğim icra hakimidir. Sonuçta İdare kararı temyiz etti temyize cevap verdik 2 ay kadar oluyor Yargıtaya gideli sabırsızlıkla cevap bekliyorum.İcra vekalet ücretleri konusunda bende ümitsizdim ancak temyize cevap dilekçesi yazarken yaptığımız araştırmalar neticesinde aslında yasanın icra vekalet ücretlerini kapsamadığına kanaat getirdim. Yargıtaydan umudun varmı derseniz, yok oda ayrı bir mevzu.

Konuyla ilgili 23.05.1960günve11/10sayılı YARGITAY İÇTİHADI BİRLEŞTİRME KARARINI incelemenizi tavsiye ederim.Bizim savunmamız Öğretide ve Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarında da kabul edilen ÖZEL YASAL DÜZENLEMELER DAR YORUMA TABİ OLUP; UMUMİ KANUN HÜKMÜ ALEYHİNE YORUM YOLUYLA GENİŞLETİLEMEZ prensibiydi. Kanunun hiç bir yerinde icra vekalet ücreti maktudur diye bir ibare geçmiyor.Dolayısıyla icra vekalet ücreti maktudur demek ancak geniş yorum ile mümkün olabilmektedir ki Yargıtay İçtihadı Birleştirme kararı bunun mümkün olmadığını söylüyor.

Denilebilir ki 6487 sayılı yasada her türlü vekalet ücreti maktudur ibaresi geçiyor. Bizim bu konudaki cevabımız “her türlü vekalet ücreti” ibaresi ile kastedilen KAMULAŞTIRMASIZ EL ATMA DAVASI NETİCESİNDE VERİLECEK HER TÜRLÜ HÜKÜM İÇİN ( KABUL, RED, KISMEN KABUL, GÖREVSİZLİK, HUSUMET vs.) MAKTU DAVA VEKALET ÜCRETİNE HÜKMEDİLECEĞİ olup; bu madde icra vekalet ücretlerini kapsamamaktadır. şeklindedir.

Yargıtay kararı çıkar çıkmaz burdan paylaşacağım.