Mesajı Okuyun
Old 24-04-2014, 09:13   #2
Av. Engin EKİCİ

 
Varsayılan

Alıntı:
Sayın meslektaşlarım, öncelikle günaydın


Bir kamu kuruluşundaki avukatlık maceram tüm hızıyla devam ediyor. Kafama takılan bir husus var, idare mahkemeleri tarafından verilen kararlar 30 gün içerisinde uygulanmalı mı yoksa idare işlemi yapmak için harekete mi geçmeli?

Yani burada önemli olan işlemleri başlatmış olmak mı yoksa işlemi tamamlamış olmak mı?

2577 sayılı kanundaki " idare,gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur.Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemez." maddesini nasıl yorumlamalı ve uygulamalı?

Teşekkürler
Sayın hukukkızı;

Atıfta bulunduğunuz İYUK 28/1 düzenlemesine göre idare, kararın tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde mahkemece verilmiş kararı uygulamak zorundadır.

Buradan anlaşılması gereken bana göre, verilmiş iptal ve/veya yürütmenin durdurulması kararı karşısında en geç 30 günlük süre içinde idarenin ilgili kararı uygulamakla yükümlü olmasıdır.

Bir başka deyişle 30 günün hitamının ardından mahkeme kararının uygulanmış, yani işlemin tamamlanmış olduğunun görülmesi gerekir.

Aksi halde 30 gün geçmeden kararın uygulanması yönünde harekete geçilmesinin ardından kararın gereğinin tamamlanma süresi muğlak kalacaktır.

Böyle bir durumda da "en geç 30 gün" kavramının içinin boşaltılmasına zemin hazırlanmış olur ki bu da, "gecikmeksizin işlem tesisi edilmesi" gerekliliğine aykırı bir yaklaşımdır.

Saygılarımla..