Mesajı Okuyun
Old 15-04-2014, 08:10   #1
Av. Salim

 
Varsayılan Mülkiyetin Tespiti Murisin Sağlığında Mirasçılardan Birinin Yaptığı Ev

Değerli Meslektaşlarım,
A, mirasbırakan babasının sağlığında onun köydeki arsası üzerine bir ev yapıyor. Murisin ölümünü müteakip bu arsa için ortaklığın giderilmesi (izalei şüyu) davası açıyor.

Açtığı bu davada babasının arsasına onun sağlığında yaptırdığı ev için de mülkiyet iddiasında bulunuyor. Bu iddiasını davalı kardeşlerinden birisi kabul ederken diğer ikisi kabul etmiyor. Bunun üzerine mahkeme A'ya mülkiyetin tespiti davası açmak üzere süre veriyor.

Soru : A'nın taşınmaz üzerine yaptırdığı bu ev için açacağı mülkiyetin tespiti davasında; bu evi babasının sağlığında yaptırmış olmasının davaya olumsuz bir etkisi olur mu ? Yani muris öldükten ve kendisi mirasçı olduktan sonra evi yaptırmış olmasıyla murisin sağlığında ve henüz kendisi mirasçı değilken yaptırmış olmasının arasında bir farkı olur mu ? Bu durumun yani evin babanın sağlığında yaptırılmış olmasının davanın kazanılmasına olumsuz bir etkisi olur mu ?

Diğer Soru : Bu davada diyelim ki mahkeme evin davacı A tarafından yaptırıldığına ilişkin ortaya konan delilleri yeterli görmedi ve davayı reddedecek. Verilecek karar nasıl olmalı? Çünkü davada mülkiyet iddiasını kabul eden bir kardeş var, kabul etmeyen de iki kardeş (yani davalı) var.
Mülkiyet iddiasını kabul eden davalı kardeş yönünden davanın kabulüne, diğer kardeşler açısından davanın reddine mi karar verecek, yoksa davayı ve iddiayı bir bütün olarak görülüp davanın tüm davalılar açısından reddine mi karar verilecek

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.