Mesajı Okuyun
Old 11-04-2014, 20:07   #4
av.murat kılıç

 
Varsayılan

D8D
Esas : 1986/46
Karar : 1986/159
Tarih : 31.03.1986
KÖYÜN KADİM SULAMA HAKKINA TECAVÜZ EDİLMESİ
KÖY İÇME VE KULLANMA SULARI
BELEDİYELERE KAYNAK TAHSİSİ
İL DAİMİ ENCÜMEN KARARININ İPTALİ
KÖYE AİT SUYUN TAHSİSİ
SU KAYNAĞININ TAHSİSİ
2942 Sa.Ka.30
7478 Sa.Ka.1, 11
İl Daimi Encümenlerinin bir köyde bulunan su kaynağını, bir belediyeye tahsis yetkileri yoktur. Belediyelere kaynak tahsisi konusunda, il daimi encümenlerine yetki veren bir yasa kuralı bulunmaması nedeniyle, yetkisiz alınmış olan il daimi encümen kararının iptali gerekmektedir.
DAVA VE KARAR:
....... İli ....... ilçesi ....... köyünden çıkan ve ....... nehrine karışan ....... kaynak suyunun bir kısmının, ....... Belediyesine içme ve kullanma suyu olarak tahsisine ilişkin 27.1.1984 gün ve 13 sayılı ....... İl Daimi Encümeni kararının iptali isteğiyle açılan davada, dava konusu kararı yetkisi bulunmayan İl Daimi Encümenince alındığı gerekçesiyle yetki yönünden iptal eden 8.101985 gün ve E: 1985-109, K. 1985/511 sayılı ....... İdare Mahkemesi kararının; 7478 sayılı yasanın köy içme ve kullanma suları ile ve bir köyden akan suyun aynı ve başka köye tahsisi ile ilgili olduğu bu yasada belediyelere su tahsisine ilişkin bir kural bulunmadığı gibi, belediyelere su tahsisinde il idare kurullarının da yetkisi olmadığı, davacı köyün kadim sulama hakkına tecavüz edildiğini ileri sürdüğü, bu konudaki davaların Adli Yargıda görülmesi gerektiği, tahsis kararı ile ilgisi olmadığından dava ehliyetinin bulunmadığı 3202 sayılı yasanın, yürürlüğe girdiği tarih ve esası yönünden, belediyelere uygulama olanağı bulunmadığı öne sürülerek, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteğidir.
DANIŞTAY 8. DAİRE KARARI:
.......-ili ....... ilçesi ....... köyünden çıkan ve ....... nehrine kansan ....... kaynak suyunun bir kısmının köye yapılacak bazı hizmetler karşılığında ....... Belediyesine içme ve kullanma suyu olarak tahsisine ilişkin İl Daimi Encümen kararının, yetki yönünden iptaline ilişkin 8.10.1985 günlü ve 1985/511 sayılı ....... İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

Dava ve işlem dosyasının incelenmesinden; ....... kaynağından çıkan suyun bir kısmının ....... Belediyesine verilmesine karşılık, köye bazı hizmetlerin yapılması konusunda vali, ilçe kaymakamı ile ....... Köyü Muhtarı ve İhtiyar Kurulu Üyeleri arasında anlaşma yapıldığı, İl Daimi Encümeni tarafından da 27.1.1984 gün ve 13 sayılı tahsisin uygun görüldüğüne ilişkin dava konusu kararın alındığı anlaşılmaktadır.

7478 sayılı yasanın 1. maddesinde köylerin içme ve kullanma suyu gereksinmelerinin DSİ Genel Müdürlüğünce sağlanacağı, 11. maddesinde umuma ait sular ile özel yasalarda köy veya köylere devir ve tahsis edilmiş veya köyün veya köylerin öteden beri kullanımında bulunmuş olan sulan, köyün, köylerin veya yerleşim yerlerinin içme suyu gereksinmelerine göre dağıtmaya, kısmen veya tamamen başka köyün, köylerin veya yerleşim yerlerinin ihtiyacına tahsis etmeye veya tahsis durumunu değiştirmeye aynı genel müdürlüğün yetkili olduğu ayrıca DSİ Genel Müdürlüğünce yapımı illere bırakılan köylerin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamak üzere anılan yetkilerin İl İdare Kuruluna ait olduğu belirtilmiştir.

2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 30. maddesinde ise bir idarenin sahibi olduğu taşınmaz mal, kaynak veya irtifak hakkını ihtiyacı olan bir başka idareye vermesinin koşullan düzenlenmiştir.

Yukarıda belirtilen yasa kuralları birlikte incelendiğinde, 7478 sayılı yasa uyarınca sadece köy ve mahallelerine su getirilebileceği, bu yerler için DSİ Genel Müdürlüğü veya İl İdare Kurullarının kaynak tahsisi yapabilecekleri anlaşılmaktadır.

Dava konusu olayda ise bir köyden belediyeye su getirilmesi söz konusu olduğundan 7478 sayılı yasanın uygulanamayacağı açıktır.

Diğer taraftan belediyelere kaynak tahsisi konusunda İl Daimi Encümenlerinin yetkili olduğuna ilişkin yasalarda bir kural bulunmaması nedeniyle İl Daimi Encümeninin kaynak tahsisine ilişkin kararı da yetkisiz alınmış bir karar niteliğindedir.

Kaynak tahsisinin 2942 sayılı yasada öngörülen biçimde belediye ve köy arasında yapılmış bir anlaşmaya dayanmaması nedeniyle, tahsisin bu yasa uyarınca yapıldığı da söylenemez.

Belediyelere kaynak tahsisi konusunda, il daimi encümenlerine yetki veren bir yasa kuralı bulunmaması nedeniyle, yetkisiz alınmış olan il daimi encümen kararının iptali gerekir. Her ne kadar İdare Mahkemesinin 7478 sayılı yasaya göre kaynak tahsisi konusunda herhangi bir yetkisi olmadığı yolundaki gerekçesi, karar bu yasa uyarınca alınmadığı için yerinde değilse de yasal dayanağı bulunmayan il daimi encümen kararının iptal edilmiş olmasında sonuç olarak yasa ve hukuka aykırılık bulunmamaktadır.



SONUÇ: Açıklanan nedenle ....... İdare Mahkemesinin 8.10.1985 günlü ve 1985-551 sayılı kararı sonuç olarak yerinde olup, bozulmasını gerektiren başka bir neden de bulunmadığından; temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına ve yargılama giderlerinin temyiz isteminde bulunan üzerinde bırakılmasına, avukatlık asgari ücret tarifesinin 4. maddesi 2. fıkrası uyarınca duruşma için 5500 lira avukatlık ücretinin davalıdan alınarak davacıya (VERİLMESİNE), esasta ve gerekçede oyçokluğuyla karar verildi.
D8D 31.03.1986 - K.1986/159