Mesajı Okuyun
Old 27-03-2014, 15:31   #1
Av.Özlem Ay Bilgin

 
Varsayılan Tedbir Şerhi Işlenmemesi Sebebiyle Kaçak Aracı Alan İyi Niy. 3.Kişinin Tazminat Hakki

Herkese iyi çalışmalar dileyerek, bu konuda meslektaşlarımın değerli fikirlerini ve varsa emsal kararlarını paylaşmalarını rica ediyorum.

Müvekkilim, 2011 yılında dava konusu aracı, iyi niyetli 3.kişi olarak, resmi satış yoluyla satın almıştır. Yaklaşık bir ay önce, söz konusu aracın müsadere edildiği kendisine bildirilerek, en kısa zamanda aracı emniyete teslim etmesi istenmiştir. Müvekkilim aracı teslim ettikten sonra, emniyetten müsadereye ilişkin mahkeme kararını alınca, aracın 1999 yılında ithal edildiği ve ithalatı sırasında, usulsüzlük ve resmi belgede sahtecilik yapılmış olması dolayısıyla aracın kaçak olduğu ve bu nedenle 2007 yılında dava açılıp karara bağlandığı, 2012 yılının sonunda da Yargıtay'ın onaması ile kesinleşen mahkeme kararına istinaden, aracının müsaderesine karar verildiğini öğrenmiştir.
2007 yılında açılan ceza davasında, müsadereyle ilgili olarak aracın kaydına şerh işlenmemesi dolayısıyla, müvekkilim mağdur olmuştur. Araç bu süreç içerisinde müvekkilimin eline geçinceye kadar pek çok el değiştirmiştir. Müvekkilimin aracı satın aldığı kişi de aslında iyiniyetli ve mağdur pozisyonundadır.
Müvekkilim, satın aldığı kişiye ulaşamamaktadır, zira yurt dışında yaşamaktadır.Dolayısıyla, hukuki ayıp sebebiyle, aracı aldığı şahsa karşı dava açmamız halinde, tebligatta sıkıntı yaşama ve davanın uzun sürmesi ihtimali yüksek görünüyor.
Diğer yandan, bu aracın kaydına tedbir şerhi işlenmemesi nedeniyle, hazineye karşı dava açmayı düşünüyoruz. CMK 141/j.m maddesine dayanarak, güvenlik tedbirlerinin usulüne uygun olarak uygulanmaması (tedbir şerhinin işlenmemesi) nedeniyle, müvekkilimin mağdur olduğu gerekçesiyle, ağır cezada tazminat davası açmamız durumunda, bunun uygun bir yol olup olmadığı hususunda tereddüt etmekteyim. Şöyle ki,
1) CMK 142.m. göre, kararın tebliğinden ve her halükarda kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içinde dava açma şartı var. Müsadereye ilişkin karar 2012 yılının sonunda kesinleşmiştir. Ancak davada taraf olmayan müvekkilim, aracına elkonulması ile birlikte karardan bir ay önce haberdar olmuştur.
2) CMK 141.m/j bendine göre, "Eşyasına veya diğer mal varlığı değerlerine, koşulları oluşmadığı halde elkonulan veya korunması için gerekli tedbirler alınmayan ya da eşyası veya mal varlığı değerleri amaç dışı kullanılan veya zamanında geri verilmeyen " kişilerin maddi veya manevi zararlarını devletten isteyebileceğini öngörmektedir. Bizim olayımızın bu madde kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceğinden emin olamadım.
Hem aracı satın aldığımız kişiye, hem de hazineye karşı aynı mahkemede dava açma imkanımız var mı?
Böyle bir olayda başvurulabilecek uygun yasal yollar ve prosedürleri hakkında bilgi ve tecrübelerini paylaşabilecek meslektaşlarımın değerli katkılarını bekliyorum.
TEŞEKKÜRLER...