Mesajı Okuyun
Old 19-03-2014, 12:48   #11
Av.Özlem PEKSÜSLÜ

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Nevra Öksüz
Sayın PEKSÜSLÜ,


İlam hükmünün "Aracın davalıya iade edildiğinde davalı tarafın ödemiş olduğu ...TL 'nin iadesi" şeklinde olduğunu belirtmişsiniz; bu durumda siz neden ve nasıl Örnek 2 takibi yapacaksınız anlamadım? Diğer taraftan Yargıtay kararında "takibi başlatmadan önce ..." denmekte.

Denenebilir:
TBK m.106 (BK m.90) : "Yapma veya verme edimi gereği gibi kendisine önerilen alacaklı, haklı bir sebep olmaksızın onu kabulden veya borçlunun borcunu ifa edebilmesi için kendisi tarafından yapılması gereken hazırlık fiillerini yapmaktan kaçınırsa, temerrüde düşmüş olur." düzenlemesi gereği; davalı borçluya ihtar gönderip 7 gün süre verdiğinizi; fakat aracı teslim almayarak temerrüde düştüklerini, bu hususun "aracı icra müdürlüğüne teslim için hazır ettiği"niz şeklinde değerlendirilmesi gerektiğini savunarak takibin iptalini önlemeye çalışabilirsiniz. Fakat TBK m.107'ye takılacağınız kuvvetle muhtemeldir; ki yukarıda Sayın Aladağ da bu hususu belirtmiş.

(Yargıtay 19 HD 27.03.2008 tarihli 2008/560-3086 E. K.sayılı ilamı)

''...Taşınır için ilam tesliminden maksat, misli olan veya olmayan taşınır eşyanın alacaklıya verilmesine ilişkin bulunan ilamların icrasıdır. Somut olayda davacının taşınır eşya (araç)yı davalıya iadesi şartının gerçekleşmesi için takip talebi ile birlikte tevdi ile icra memuru; yönetmelik 19. maddesi uyarınca örnek 2 nolu icra emri düzenleyerek borçluya tebliğ ettirmeli ve 7 gün içinde aracın teslim alınmasını emredecek; faiz aracın iadesi ile gerçekleşecektir.

İlamda yazılı aracın teslimi icra müdürlüğü tarafından yerine getirilecek ve muaccel olan alacağın doğumu ise işte aracın tesliminden sonra başlayacaktır. Aksi hal ve uygulamanın ise ilamda yazılı aracın teslim borcunun davacı alıcıda olmasına göre ilamın yerine getirilmemesi sonucu doğacağından davalı satıcının temerrüdü oluşmayacak ve faizin de hüküm altına alınması gerekmeyecektir...''


Burdan -biraz zorlama ile de olsa- yola çıkarak şikayeti konusuz bırakmak için aracın bu şekilde icra müdürlüğüne teslim edebilir miyim diye düşünüyorum.