Mesajı Okuyun
Old 19-03-2014, 11:30   #10
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın PEKSÜSLÜ,
Alıntı:
Yazan Av.Özlem PEKSÜSLÜ
Yönlendirdiğiniz karardan alıntı:
''...Somut olayda, alacaklının paranın tahsili için takibi başlatmadan önce aracı borçlulara teslim ettiği ya da icra müdürlüğüne teslim için hazır ettiği anlaşılamamaktadır...''


Yargılama sürecinde örnek 2 takip başlatıp aracı icra müdürlüğüne teslim etsem takibin iptalini önleyebilir mi?Saygılar

İlam hükmünün "Aracın davalıya iade edildiğinde davalı tarafın ödemiş olduğu ...TL 'nin iadesi" şeklinde olduğunu belirtmişsiniz; bu durumda siz neden ve nasıl Örnek 2 takibi yapacaksınız anlamadım? Diğer taraftan Yargıtay kararında "takibi başlatmadan önce ..." denmekte.

Denenebilir:
TBK m.106 (BK m.90) : "Yapma veya verme edimi gereği gibi kendisine önerilen alacaklı, haklı bir sebep olmaksızın onu kabulden veya borçlunun borcunu ifa edebilmesi için kendisi tarafından yapılması gereken hazırlık fiillerini yapmaktan kaçınırsa, temerrüde düşmüş olur." düzenlemesi gereği; davalı borçluya ihtar gönderip 7 gün süre verdiğinizi; fakat aracı teslim almayarak temerrüde düştüklerini, bu hususun "aracı icra müdürlüğüne teslim için hazır ettiği"niz şeklinde değerlendirilmesi gerektiğini savunarak takibin iptalini önlemeye çalışabilirsiniz. Fakat TBK m.107'ye takılacağınız kuvvetle muhtemeldir; ki yukarıda Sayın Aladağ da bu hususu belirtmiş.