Mesajı Okuyun
Old 17-03-2014, 14:54   #3
Av. Tolga SARIYAR

 
Varsayılan benimsemediğim hgk kararı

Sayın meslektaşım,

her ne kadar Yargıtay 1. HD böyle bir imkan olmadığına hükmetmiş olsa da direnen mahkeme kararı karşısında HGK, şartları kendi içinde özel bir olayda böyle bir imkanın bulunduğuna hükmetmiş;

T.C.

YARGITAY

HUKUK GENEL KURULU

E. 2005/1-686

K. 2005/728

T. 14.12.2005

• LİMİTED ŞİRKET ORTAĞININ MÜNFERİT DAVA HAKKI ( Limited Şirket Müdürünün Görev ve Yetkisini Aşarak Şirketin Taşınmazını Satması - Satışın Muvazaalı ve Ortaklardan Mal Kaçırma Amacına Yönelik Olduğu İddiasıyla Tapu İptali ve Tescil Talebi )

• MÜDÜRÜN LİMİTED ŞİRKETE AİT TAŞINMAZI SATMASI ( Tapu İptali ve Tescil Talebi - Ortağın Tek Başına Dava Açma Hakkı )

• TAPU İPTALİ VE TESCİL TALEBİ ( Limited Şirket Müdürünün Şirkete Ait Taşınmazı Görev ve Yetkisini Aşarak Muvazaalı Şekilde Sattığı İddiasıyla - Şirket Ortağının Münferit Dava Hakkı )

• ORTAKLARDAN MAL KAÇIRMAK AMACIYLA MÜDÜRÜN ŞİRKETE AİT TAŞINMAZI MUVAZAALI BİÇİMDE SATTIĞI İDDİASIYLA TAPU İPTALİ VE TESCİL TALEBİ ( Limited Şirket Ortağının Münferit Dava Hakkı )

6762/m.321,512,540,542

1086/m.38,39

ÖZET : Davacılar, ortağı oldukları limited şirketin ortağı ve müdürünün görev ve yetkisini aşarak şirkete ait tek taşınmazı ortaklardan mal kaçırma amacıyla muvazaalı olarak davalıya sattığını iddia ederek davalı adına olan tapu kaydının iptali ile şirket adına tapuya tesciline karar verilmesini talep etmişlerdir. Satışı yapan şirket müdürü de yargılama sırasında dava konusu taşınmazı, ortakları ile arasında olan sorunlar nedeniyle ve vergi borcundan kurtulmak için muvazaalı olarak davalıya sattığını, ancak davalının daha sonra anlaşmaya uymayarak taşınmazı iade etmediğini beyan etmiştir. Uyuşmazlık, şirket taşınmazının şirket müdürü tarafından satılması halinde şirket ortaklarının satışın iptali hususunda dava açıp açamayacağı noktasında toplanmaktadır. Kural olarak, şirket adına açılacak davayı sadece şirketi temsile yetkili kişiler açabilir. Dosya içerisinde şirkete yeni bir müdür veya temsilci atandığına dair herhangi bir bilgi veya belge bulunmamaktadır. Yani şirket temsilcisi ile iptali istenen işlemi yapan aynı kişidir. Şirket müdürü olan bu kişiden, kendi eylemi sonucu oluşan zararın giderilmesi için dava açması beklenemez. Şirket müdürü tarafından yapılan satış işlemi ve sonuçları limited şirket ortaklarını doğrudan ilgilendirdiğine ve zarara uğramalarına neden olduğuna göre, münferit olarak dava açabilirler.

Kazancı içtihat