Mesajı Okuyun
Old 11-03-2014, 21:32   #1
Av. İbrahim YİĞİT

 
Varsayılan Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesinden Doğan Uyuşmazlık

İyi akşamlar,

Somut olayda müvekkil adayı (a)'ya 9.5.2012 tarihli verdiği vekaletname ile kat karşılığı inşaat sözleşmesi tanzim etmeye yetki vermiş, (a) kişisi kardeşi olan (b) kişisinin sahibi ve yetkilisi olduğu .... ltd. şti. ile müvekkil adayı adına kat karşılığı inşaat sözleşmesini usul ve yasaya uygun olarak 7.8.2012 tarihinde noterde ve düzenleme şeklinde imza etmiştir. Sözleşmede taşınmazı ifraz ederek yeni parsel üzerinde vasıfları yazılı taşınmazın inşaa edileceği, inşaatın temel üstü ruhsatı alındıktan sonra 18 ayda bitirilip teslim edileceği yazılmış, başkaca bir süre kaydı bulunmaksızın cayma halinde de 25.000-TL cezai şart konulmuştur.

Verilen vekaletname süreli olacak ki müvekkil adayı aynı (a) kişisine 8.7.2013 tarihinde yeniden 2 yıl süreli aynı yetkileri havi bir vekaletname vermiş, aynı gün vekil (a) ile ... ltd. şti. arasında yine noterden düzenleme şeklinde önceki sözleşmeyi tadil eden ( sadece 1 daire fazla verilmesi hususunda tadil edilmiş ve atıf yapılmış ) bir sözleşme daha imza edilmiştir.

İşin aslı şu ki daha sonra imardaki değişiklik nedeniyle müvekkil adayının alması gereken hissede artış olmuş, o da önce 3.1.2014 tarihli azilname ile (a)'yı azletmiş, noterden 24.1.2014 tarihinde gönderdiği ihbarname ile de ... ltd. şti.'ye " aradan geçen zaman içinde inşaata başlamadığı " gerekçesi ile sözleşmeyi feshettiğini bildiren bir ihbarname göndermiştir.Bu azilname ve ihbarnamenin birer suretini tapuya ve belediyeye de vermiştir. Ne var ki daha önceki sözleşme tapuya şerh edilmiş durumdadır.

... ltd. şti.'nin bir hafta önce gönderdiği cevabi ihbarnamede ifrazın yapıldığı, müvekkil adayının imarda değişiklik olabileceğinin bildirilmesi nedeniyle inşaata başlanmadığı ve süreç içerisinde de değişikliğin olduğu, lehe değişen şartlarda bir araya gelerek yeni bir sözleşme imzalanmadığı durumda inşaata başlayacaklarının bildirildiği görülmektedir. Müvekkil adayı sözleşmeden dönmek ve başka müteahhitlere daha fazla daire karşılığında yeni sözleşme imzalamak istemektedir.

Hukuki tavsiyem sözleşmeye başlama süresi konulmadığından açılacak davanın lehe sonuçlanmayacağı, ruhsatın alınması ve inşaata başlama için önce süre verilmesi gerekmesi nedeniyle davanın aleyhe sonuçlanacağını düşündüğümü söyledim. Gönderilen ihbarnamenin de bağlayıcılığının bulunmadığı bilinmektedir. Zira bu sözleşmenin tarafların ortak iradesi veya mahkeme kararı ile sonlanması gereklidir. Bu saatten sonra gönderilecek bir süre verme ihbarı da iyi niyetli kabul edilmeyecektir çünkü daha önce vekaletten azledilmişler ve sözleşmeyi feshettim diye ihbarname göndermiş müvekkil adayı. Ayrıca süre veren ihtar gönderilse karşı taraf gel ruhsat için imza ver ya da yeniden vekalet ver biz de gerekli işlemleri verilen süre içinde yapalım diyeceklerdir. Müvekkil adayı cezai şartı ödemeye hazır olduğu halde karşı taraf talebi bu meblağın 4 katıdır.

Çözüm yolu önerecek meslektaşlarıma teşekkür eder, yemek ısmarlamayı tek taraflı olarak kabul ve taahhüt ederim.