Mesajı Okuyun
Old 05-03-2014, 11:08   #6
av.ismail

 
Varsayılan

T.C.

YARGITAY

15. HUKUK DAİRESİ

E. 2001/360

K. 2001/2445

T. 7.5.2001

• YIKIM KARARI BULUNAN İMALAT ( İmalatın Korunmaya Yarar Kıymetinden Söz Edilememesi )

• KORUNMAYA YARAR KIYMET ( Yıkım Kararı Bulunan İmalatın Korunmaya Yarar Kıymetinden Söz Edilememesi )

• İMALAT BEDELİ ( Yıkım Kararı Bulunan İmalatın Korunmaya Yarar Kıymetinden Söz Edilememesi )

• İMARA AYKIRILIK ( Tedbirli Tacir Gibi Davranıp İmara Uygun İnşaat Yapması Gereken Ancak Yasaya Aykırı Davranan Yüklenicinin Bedel Talep Etmesinin Söz Konusu Olmaması )

818/m.355,365

ÖZET : Hakkında yıkım kararı bulunan bir imalatın korunmaya değer kıymetinden söz edilemiyeceğinden ve kural olarak tedbirli bir tacir gibi davranıp, imara uygun inşaat yapması gereken ancak yasaya aykırı davranan yüklenicinin bedel talep etmesi söz konusu değildir.

DAVA : Mahalli mahkemesinden verilen hüküm taraf vekillerince temyiz edilmiş, davalı vekili duruşma istemiş olmakla temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği konuşulup düşünüldü:

KARAR : 1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle faizin değişen reeskont oranlarında ve %80'ini geçmemek üzere uygulanacağının tabü bulunmasına göre davacının tüm davalının ise aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir. 2- Yanlar arasında imzalanan 19.2.1996 günlü sözleşme uyarınca davacının yaptığı imalatın bedeli talep edilmiş ve dava kabul edilmiş ise de, bu imalatın bir bölümü için Marmaris Armutalan Belediye'si tarafından imara aykırılık nedeniyle para cezası uygulandığı ve yıkım kararı verildiği anlaşılmaktadır. Hakkında yıkım kararı bulunan bir imalatın korunmaya değer kıymetinden söz edilemiyeceğinden ve kural olarak tedbirli bir tacir gibi davranıp, imara uygun inşaat yapması gereken ancak yasaya aykırı davranan davacı yüklenicinin bedel talep etmesi söz konusu değildir. Bu imalat ancak yasal hale getirildiği takdirde bir kıymet ifade edeceğinden mahkemece, davacıya imalatı yasal hale getirmesi bakımından uygun bir mehil verilmesi bu mehil zarfında yıkım kararı kaldırılıp imara uygunluk sağlandığı takdirde işin yapıldığı tarihteki mahalli rayiçlerinden bedeline hükmedilmesi, aksi takdirde imara aykırı yapılan imalat için açılan davanın. red edilmesi gerekirken kamu düzeninden olan bu husus gözardı edilerek, davanın kabulü ve HUMK.nun 74. maddesine aykırı biçimde talep aşılarak hüküm tesisi doğru görülmemiş, kararın bozulması uygun bulunmuştur.

SONUÇ : Yukarıda 1. bendde yazılı nedenlerle davacının tüm davalının sair temyiz itirazlarının reddine, 2. bend gereğince hükmün temyiz eden davalı yararına ( BOZULMASINA ), 20.000.000 TL. duruşma vekillik ücretinin davacıdan alınarak duruşmada vekille temsil olunan davalıya verilmesine, fazla alınan temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacıya, ödediği temyiz peşin harcının da istek halinde temyiz eden davalıya iadesine, 7.5.2001 gününde oybirliğiyle karar verildi.