Mesajı Okuyun
Old 24-02-2014, 09:57   #3
Luck

 
Varsayılan

Sayın Av.özlemce,

Mutlak butlan sebepleri varsa, boşanma davası açmış olsanız dahi hakim evliliğin butlanına karar vermelidir; zira bu durum re'sen araştırılması gereken hususlardandır (TMK m. 146). Bu nedenle, sebebin gerçekleşip gerçekleşmediğinden bağımsız olarak, terditli bir şekilde butlan ve boşanma isteyebileceğinizi düşünüyorum.

Saygılarımla,

T.C.
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E. 2001/15644
K. 2001/16807
T. 29.11.2001
• EVLİLİĞİN FESHİNE KARAR VERİLMESİ GEREĞİ ( Davalının Akıl Hastası Olup Tedavisinin Mümkün Olmaması - Boşanmaya Karar Verilemeyeceği )
• EVLENME MERASİMİNİN İCRASI SIRASINDA AKIL HASTALIĞI ( Tedavisinin Mümkün Olmaması - Boşanmaya Karar Verilemeyeceği/Feshine Karar Verilmesi Gereği )
• BOŞANMA ( Davalının Akıl Hastası Olup Tedavisinin Mümkün Olmaması - Boşanmaya Karar Verilemeyeceği/Feshine Karar Verilmesi Gereği )
743/m.112/2
ÖZET : Davalının akıl hastası olduğu ve tedavisinin mümkün olmadığı raporlar ile sabittir. Mahkemece delillerin bu çerçevede değerlendirilip evliliğin feshine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde boşanmaya hükmedilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hükmün kanun yararına bozulması Adalet Bakanlığının yazısı üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından istenilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Medeni Kanunun 112/2. maddesi; karı kocadan biri evlenme merasiminin icrası sırasında bir akıl hastalığı veya daimi bir sebep neticesi mümeyyiz değilse evlenmenin butlanını isteyebileceğini hükme bağlamıştır. Taraflar 9.5.2000'de evlenmiş dava ise 30.6.2000'de açılmıştır. Davacı eşinin akıl hastası olduğunu ileri sürerek boşanmaya karar verilmesini istemiştir. Olayları açıklamak taraflara, onun hukuki nitelendirilmesi ise hakime ait bulunmaktadır. Davalının akıl hastası olduğu ve tedavisinin mümkün olmadığı Karabük Devlet Hastanesinin 15.9.2000 ve Bakırköy Ruh ve Sinir Hastanesi'nin 2.11.2000 günlü raporları ile sabittir. Mahkemece delillerin bu çerçevede değerlendirilip evliliğin feshine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde boşanmaya hükmedilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ : Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 427/6. maddesine dayalı kanun yararına bozma isteğinin açıklanan sebeple kabulü ile hükmün sonuca etkili olmamak üzere BOZULMASINA, oybirliğiyle karar verildi.