Mesajı Okuyun
Old 21-02-2014, 11:45   #3
Luck

 
Varsayılan

T.C.

YARGITAY

9. HUKUK DAİRESİ

E. 1995/37989

K. 1996/11760

T. 23.5.1996

• ÜCRETİN TESPİTİ ( Somut Belgelere Dayanılmasının Gerekmesi )

• MAKBUZLARLA YAPILAN ÖDEME ( Dört Ay Boyunca Ücret Alamama Durumunun Hayatın Olağan Akışına Aykırı Olması )

1475/m.61,13

ÖZET : Ücret alacağının ödenip ödenmediğinin tespitinde somut belgelere dayanılarak karara varılmalıdır
DAVA : Davacı, çalışma süresinin tespiti ile ihbar tazminatı ve ücret alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalılar avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : 1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü`nün tüm temyiz itirazları ile diğer davalı T.E.`nin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
2- Mahkemece davacının 4 aylık ücret alacağının ödenmediği kabul edilerek istek hüküm altına alınmıştır. Ücret bordrolarında davacının imzası bulunmamakla birlikte çalışma dönemi içerisinde işveren tarafından davacıya muhtelif makbuzlarla 280.450.000 TL avans ödendiği belirlenmiştir. Bu avans ödemelerinin bir kısmının davacı tarafından diğer işçilere ödenmek üzere verildiği anlaşılmakta ise de 4 aylık süre ile bir işçinin hiç ücret almadan çalışması hayatın olağan akışına aykırı bulunduğundan ve davacı tarafından da işverenden alınan tüm avansların diğer işçilere ödendiği kanıtlanamadığı davacının dava konusu olan ücret alacaklarının bu avanslardan tahsil ettiği kabul edilerek ücret alacak isteğinin reddi gerekirken mahkemece gerekçe dahi gösterilmeden davacının ücret alacak isteğinin hüküm altına alınması yerinde değildir. Bu nedenle karar bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 23.5.1996 gününde oybirliğiyle karar verildi.