Mesajı Okuyun
Old 20-02-2014, 22:26   #1
over

 
Varsayılan Kiralananın sözleşme bitmeden tahliyesi

Öncelikle vaktini paylaştığım soruya ayıran tüm meslektaşlarıma teşekkür ederim.

Müvekkilim bir konutta kiracı olarak ikamet etmektedir. Kira sözleşmesinin başlangıç tarihi 11 Mart 2013'tür. 1 yıllıktır ve sözleşmenin bitmesine 2 ay kala kiracı tarafından fesih bildirimi yapılmadıkça sözleşme uzamaktadır. Ayrıca muacceliyet kaydı vardır. Hatta muacceliyet kaydına ek, kira ödenmediği taktirde 2 kiralık cezai şart da öngörülmüştür.

Sorularıma geleyim:

1-Müvekkilim yakın bir tarihte konutu boşaltmak istiyor. Ancak bugün itibariyle (20.02.2014) sözleşmede ön görülen 2 aylık süreyi kaçırmış durumda. Şu anda konutu 2 ay içinde boşaltacağını ihtar etsek, erken tahliye sebebiyle tazminat ödemek zorunda olur mu? Eski borçlar kanunu ve buna dayanan yerleşik içtihatlara göre belirli süreli sözleşmelerde erken tahliye durumunda evin tekrar kiralanmasına kadar geçecek süre için uğranılan zararın tazmininin istenebileceğini biliyorum ancak yeni Borçlar Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden sonraki uygulama hakkında emin değilim.

2-Müvekkilimin ilk soruda bahsettiğim şekilde sorumlu olması halinde, sözleşmedeki muacceliyet kaydı ve cezai şart hükmü aleyhine işletilebilir mi? yani 11.03.2015 tarihine kadar tüm kiralar + 2 kira bedeli bir borç muaccel mi olacaktır?