Mesajı Okuyun
Old 20-02-2014, 13:46   #3
ayse1728

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Armağan Konyalı
Kira sözleşmesi dernek ile belediye arasında mı?
Kira sözleşmesi dernek üyeleri ile belediye arasında mı?

Bu soru tahliye davalarındaki husumeti belirlemek açısından önemli.

Böyle bir anlaşma belediye mevzuatına aykırı olduğu için geçersizdir. Anlaşma, yap-işlet-devret modeli çerçevesinde ve mutlaka yazılı olmalıydı.

Kira bedellerinin bağış adı altında ödenmesi de belediye mevzuatına tamamen aykırı. Kimse duymasın...

İnşaatın sahibi dernek mi? Üyeler mi? Üyeler senet verdiklerine göre inşaat sahibi dernek olmalı. Bu durumda üyeler ile belediye arasındaki husumet yok demektir.

Kira bedelleri derneğe mi yoksa belediyeye mi ödenmiş? Husumeti belirlemek açısından bu bilgi de önemli.

Müvekkilinizin talebinin hukuki dayanağı belli değil: Dernek ile belediye arasındaki kuralları belirsiz sözlü anlaşma dayanak olamaz kanısındayım.

Belediyelerin taşınmazlarını kiraya verirken ihale yolu ile kiralamaları gerekir. İhale şartnamesinde koşulların yazılı olarak belirlenmesi gerekir.


Senetlerle maliyetlerin eşit çıkması kanıt olarak işe yaramaz kanısındayım.

Belediyeye dava açabilmeniz için kanıt bulunmuyor. İnşaatın sahibi üyeler mi? Dernek mi? Belli değil. Türk Medeni Kanunu'nun 2.maddesine dayanarak açacağınız bir dava, aynı Kanun'un 3.maddesindeki hüküm nedeniyle, bana çok sağlam görünmüyor.
"MADDE 2.- Herkes, haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır.

Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz."

"MADDE 3.- Kanunun iyiniyete hukuki bir sonuç bağladığı durumlarda, asıl olan iyiniyetin varlığıdır.

Ancak, durumun gereklerine göre kendisinden beklenen özeni göstermeyen kimse iyiniyet iddiasında bulunamaz."

Dernek üyelerinin iyiniyetli oldukları kesin değil. Belediyenin ihale ile vermesi gereken arsaları ihalesiz almakla iyiniyetli olmaktan çıkmışlar gibi görünüyor.

Dernek üyeleri derneğe inşaat masraflarını öderken dernek ile belediye arasında geçerli bir sözleşme yapılıp yapılmadığına bakmadıklarından kendilerinden beklenen özeni gösterdikleri de söylenemez.

kira sözleşmesi varsa kira bedeli de var demektir. Halbuki yukarıda kiraların bağış olarak ödendiği yazılı. Müvekkilinizden bu çelişkiyi gidermesini isteyiniz.

Sonuç olarak talebinizi hukuki bir çerçeveye oturtmanız gerekiyor. Bence sözleşmelere dayanarak sonuç almanız mümkün gözükmüyor. En iyisi başkasının arsasına inşaat yapma hükümlerine dayanmanız. Belediye 15 yıl boyunca bu inşaatlara göz yumdu ve kira aldıysa inşaat yapılmasına izni var kabul edilir. Bu nedenle belediyeye husumet yöneltebilirsiniz diye düşünüyorum.

Derneğe husumet yöneltmeniz için ise sözleşmelere dayanmak gerekecek ve bence yazılı ve geçerli sözleşme bulunmadığından bu davalardan da sonuç alınamaz diye düşünüyorum.

Önemli Not: Yukarıdaki yanıtım hiç bir araştırmaya dayanmamaktadır. Anladığım kadarıyla sizin de konuyla ilgili araştırmanız bulunmamaktadır. Belediyeye giderek Emlak Müdürlüğündeki belge ve kayıtları incelemenizi öneririm.

Yanıtımı değerlendirirken karanlıkta ve tahminlere dayanarak yazılmış olduğunu göz önünde bulundurunuz.

Saygılarımla

Öncelikle teşekkürler sabrınız için

1-belediye 1997 yılında arsayı vererek inşaatınızı yapın demiş lpg derneğine. üyeler inşaat için paraları derneğe ödemişler ve 4 yılda inşaat bitmiş üyeler dükkanlarına taşınmışlar.

2-2001 yılında kira sözleşmesi belediye ve üyeler (dükkan sahipleri) arasında yapılmış bu aşamadan sonra dernekle ilgili bir şey yok.kira bedeli de tespit edilmiş ve ödenmiş belediyeye.

3- kira sözleşmesinde sanki dükkanı belediye yapmış gibi düzenlenmiş ve imzalanmış üyeler tarafından dernek vasıtasıyla yapıldığı yazmıyor. yada tahliye anında inşaat dolayısıyla ödeme yapılıp yapılmayacağı.

4- arsa belediyenin, inşaatı yapan müvekkil, inşaat bedelini alan dernek, inşaatı yıkan belediye dolayısıyla ancak ikli sini de dava ederek çözüm bulanabileceği kanaatindeyim. biraz açıklayıcı oldum mu acaba?