Mesajı Okuyun
Old 19-02-2014, 00:24   #1
ehlihibre

 
Varsayılan akaryakıt istasyonları arası mesafe tazminat davası



Merhaba değerli hukukçu arkadaşlar. Uzun süredir yaptığım araştırmalardan spesifik bir sonuca ulaşamamış ve daha önce de bu konuda yapılmış bir tartışma bulamadığım için araştırmam kapsamında burada bilgi ve tecrübelerinizden faydalanma gereği duydum. Olayımız şu;

Müvekkil A şirketi şehiriçi bir yolda 2004 yılında akaryakıt istasyonu işletmeye başlıyor. Ayın yol ve aynı hizada B şirketi de aralarında 600 m mesafede bir akaryakıt istasyonu için ruhsat alıp işletmeye başlıyor.

B şirketinin faaliyeti nedeniyle müvekkil A şirketinin satışları azaldığı gibi istasyonun mülk değeri ve anlaşmalı olduğu akaryakıt dağıtım şirketinden alabileceği intifa değerinde de düşüş oluyor.

B şirketi her fırsatta müvekkil A şirketinin bu zararlarını gidereceği beyan edip müvekkili oyalamakla yıllar geçiyor.

Petrol Piyasası Kanunu m.8 ve Petrol Piyasası Yönetmeliği m.45 akaryakıt ve lpg satış istasyonları arasındaki mesafenin şehiriçi yollarda 1 ş.arası yollarda 10 kmden az olamayacağını öngörüyor.

B şirketinin ruhsatının iptali amacıyla yaptığımız başvurunun reddi üzerine iptal davası açtık ama B'ye ait istasyon nedeniyle müvekkil A'nın uğradığı kar kaybı, mülk değerindeki kayıp ve intifa hakkındaki kayıp nedeniyle tazminat davası açmayı düşünüyoruz. Davayı da TTK'da düzenlenen haksız rekabet hükümlerine dayandırmayı düşünüyoruz.

Sorum ise şu;

-İzah ettiğim sebeplerle tazminat davası açmakta bir beis var mıdır?
-Dava sebebi olarak haksız rekabete dayanmak doğru mudur?
-Daha önce bu konuda herhangi bir bilgiye özellikle de Yargıtay kararına ulaşan var mıdır?

Konu ile ilgilenecek herkese şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.
Saygılar.