Mesajı Okuyun
Old 13-02-2014, 18:09   #2
Av. Güneş

 
Varsayılan

Sayın Meslektaşım;
Vekaletnamelere genellikle “T.C. Mahkemelerinin, meclislerinin, daire ve kurumlarının her bölüm ve derecesinde” temsile yetki verildiği yazılmakta. Bu nedenle dava açmadan önce, dava konusuyla ilgili hususlarda devlet kurumlarından bilgi ve belge almamız mümkün.
Ancak banka; nezdinde işlem yapılması hususunda yetki verilen özel/tüzel kişiler arasında gösterilmemişse, vekaletnamede yalnızca yukarıda yazılan ifade mevcutsa, bu durumda banka nezdinde işlem yapmaya, belge talep etmeye vs. yönelik verilen bir genel yetkinin varlığından söz edilemez. Bu nedenle bankanın, bu hususta verilmiş bir yetkinin olmaması gerekçesiyle talebi reddetmesinin doğru olduğunu düşünüyorum.
Eğer bankaya sunduğunuz vekaletnamedeki ifade daha kapsamlı ise, örneğin “T.C. Mahkemelerinin, meclislerinin, daire ve kurumlarının, komisyonlarının, belediyelerin T.C. hudutları dahilindeki resmi ve özel sigorta kurumları ile resmi ve özel bankaların her bölüm ve derecesinde” temsile yetkili kılınmış iseniz, müvekkilinizin kullandığı krediye ilişkin dosya masrafını gösteren belge talep ettiğinizde bu talebinizin reddedilmemesi, bu konuda özel yetkinin aranmaması gerektiğini düşünüyorum.
Saygılarımla.