Mesajı Okuyun
Old 11-02-2014, 15:23   #2
AV. COŞKUN ÖZBUDAK

 
Varsayılan

Üstadım,
2918 sayılı Kanunda, her ne kadar trafik cezalarının "sürücü"lere uygulanacağı yazılı ise de, 116. madde uyarınca "trafik kural ve yasaklarına aykırı davranışları belirlenmiş bulunan, ... ve sürücüsü tespit edilemeyen araçlara tescil plakalarına göre ceza veya suç tutanağı düzenlenir." Buna göre 116. maddede öngörülen hallerde plakaya ceza uygulanması mümkündür.
Ancak, Kanunda benzer bir yetki hükmü bulunmaması nedeniyle ceza puanının da tescil plakasına yazılmasının mümkün olmadığı kanaatindeyim.
Peki yazılırsa ne olur?
Kanunun 112. maddesinde "Bu Kanunun 6 ncı maddesinde sayılan görevlilerin ve trafik tescil kuruluşlarının yetkilendirildiği hâller hariç olmak üzere, sürücü belgelerinin geri alınmasına ve iptaline sulh ceza mahkemeleri karar verir." hükmü bulunmaktadır.
Sorunuzda bahsettiğiniz uygulama Kanunun 6 ncı maddesinde sayılan görevlilerin ve trafik tescil kuruluşlarının idari işlem tesisi niteliğindedir.
Ruhsat veya ehliyetin geri alınması,5326 sayılı Kabahatler Kanunun 16 ve 19. maddelerinde sayılan diğer yaptırım türlerindendir.
5326 sayılı Kanunun 27. maddesi İdari para cezası ve mülkiyetin kamuya geçirilmesine ilişkin idari yaptırım kararına karşı, sulh ceza mahkemesine başvurulabileceği yönündedir.
Buna göre (örneğin) Kanunun 6 ncı maddesinde sayılan görevlilerce uygulanan, ceza puanı toplamının 100'ü aşması nedeniyle ehliyetin geri alınması yaptırımına karşı idari yargıda iptal davası açılması gerektiği kanaatindeyim. Eğer ehliyeti geri alınan kişi ruhsat sahibi ise ve plakaya ceza puanı uygulanmış ise iptal davasında bu durum bir iptal nedeni yapılabilir. Tek başına plakaya ceza puanı yazılması işleminin iptalinin istenemeyeceği kanaatindeyim. Çünkü bu uygulama sürücü belgesinin geri alınması (kesin) işleminin koşullarını oluşturan hazırlık işlemi niteliğindedir.
Saygılarımla