Mesajı Okuyun
Old 10-02-2014, 20:01   #5
olgu

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av__emrah
Sayın meslektaşım borçlu itirazında zaten ödemeyi yaptığına dair dekontunu dosyaya sunmuş. Tahsil harcının ödenmesini sağlamanın ne gibi bir faydası olabilir?

ödeme emri tebliğinden önce yapılan ödemeler tahsil harcından muaftır.

Alıntı:
T.C.
YARGITAY
12. HUKUK DAİRESİ
E. 2011/9508
K. 2011/26895
T. 6.12.2011
• TAHSİL HARCI ( Ödeme Emri Veya İcra Emri Tebliğinden Sonraki İşlemler Nedeniyle Alınacağı - Tebliğinden Önce Yapılan Ödemelerden Tahsil Harcı Alınamayacağı )
• ÖDEME EMRİ TEBLİĞİ ( Öncesinde Yapılan Ödemelerden Tahsil Harcı Alınmayacağı - Tebliğinden Sonraki İşlemler Nedeniyle Alınacağı )
• İCRA EMRİ TEBLİĞİ ( Öncesinde Yapılan Ödemelerden Tahsil Harcı Alınmayacağı - Tebliğinden Sonraki İşlemler Nedeniyle Alınacağı )
492/1 sayılı Tarife B/l- 3

ÖZET : Ödeme emri veya icra emrinin tebliğinden önce yapılan ödemelerden tahsil harcı alınmaz. Tahsil harcının ancak ödeme emri veya icra emri tebliğinden sonraki işlemler nedeniyle alınacağı öngörülmüştür.

DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : İcra takiplerinde takip çıkışı üzerinden 492 sayılı Harçlar Kanunu'na ekli ( 1 ) sayılı tarifenin B/l- 3. fıkrasında belirtilen ve takip safhalarına göre tahsil harcı alınır ancak bu tahsil harcının doğabilmesi için takibin o safhasının yerine getirilmesi gerekir. Ödeme veya icra emrinin tebliği, haciz işleminin yapılması veya satış işleminin kesinleşmesi gibi ödeme emri veya icra emrinin tebliğe çıkarılması fakat tebliğ edilmesinden önce yapılan ödemelerden ve icra takibinden vazgeçme halinde tahsil harcı almak mümkün değildir. ( Hİ GM 20.02.1989 T. 06.12.20118385 sayılı genelgesi ) 492 sayılı Harçlar Kanunu'nda harç alacağının doğması için ödeme veya icra emrinin tebliği gereklidir

Ödeme emri veya icra emrinin tebliğinden önce yapılan ödemelerden tahsil harcı alınmaz 492 Sayılı harçlar kanuna ekli I sayılı tarifenin icra iflas harçları B bölümünün 1-3 maddesindeki tahsil harcının ancak ödeme emri veya icra emri tebliğinden sonraki işlemler nedeniyle alınacağı öngörülmüştür. ( 12. HD 10.03.2003 T 1505 - 4760 Sayılı ilamı )

Somut olayda alacaklının rehin alacağından dolayı herhangi bir icra takibi bulunmadığı gibi paraya çevrilmesi de istenilmemiştir. Bu nedenle şikayetin kabulüne karar verilmesi gerekirken reddine dair hüküm tesisi isabetsizdir.

SONUÇ : Alacaklının temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İ.İ.K. 366 ve H.U.M.K.’nun 428. maddeleri uyarınca ( BOZULMASINA ), 06.12.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.