Mesajı Okuyun
Old 30-01-2014, 11:45   #2
üye14977

 
Varsayılan

Sn. Hukukçu306,

maalesef yeni 4721 s. MK "karşılıklı rıza ile evlatlık ilişkisini sona erdirme" imkânını ortadan kaldırmıştır. esasen bu imkân eMK m.258'de "Evlatlık mukavelesi hakkındaki kaidelere riayet şartiyle, evlatlık rabıtası, iki tarafın rızasiyle her zaman kaldırılabilir. Evlatlık rabıtası, muhik sebeplere istinat halinde evlatlığın ve mirasından mahrum bırakacak bir hal hüdusunda evlatlık edinen kimsenin talebi üzerine, hakim tarafından dahi refedilir." şeklindeki hükümle kabul edilmişti. ne var ki bu hüküm yeni MK'ya alınmadığı için, tarafların rızası bulunsa dahi evlatlık ilişkisi kaldırılamamaktadır.

bununla birlikte yeni MK, "evlatlık ilişkisinin kurulması aşamasındaki bir kısım nedenlerle" evlatlık ilişkisinin sona erdirilmesine imkân vermektedir. MK m.317 ve 318'de düzenlenen bu sebepler sınırlı sayıda olup, istinaî niteliktedirler. şayet somut olayda bu sayılan hallerden birisi varsa, evlatlık ilişkisinin kaldırılması adına mahkemeye başvurulması mümkün.

diğer açıdan evlatlık ilişkisi kaldırılamasa dahi, evlatlık ilişkisinin bir kısım sonuçları, farklı hukukî olanaklar kullanılarak ortadan kaldırılabilir. örneğin evlat edinilen, evlat edinene mirasçı olmak istemiyorsa, (ivazsız) Mirastan Feragat Sözleşmesi (MK m.528) akdedebilir.

iyi çalışmalar.