Mesajı Okuyun
Old 29-01-2014, 13:23   #3
Av.Selim Balku

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan üye14977
.


sadece kendi davasına ilişkin olarak "400,00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak, davalıya verilmesine" şeklinde karar verildi.

AAÜT'nin "görevsizlik veya yetkisizlik nedeniyle dava dilekçesinin reddine, davanın nakline veya davanın açılmamış sayılmasına ön inceleme tutanağı imzalanıncaya kadar karar verilmesi durumunda Tarifede yazılı ücretin yarısına, ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra karar verilmesi durumunda tamamına hükmolunur. Şu kadar ki, davanın görüldüğü mahkemeye göre hükmolunacak avukatlık ücreti, ikinci kısmın ikinci bölümünde yazılı miktarları geçemez." şeklindeki hükmü uyarınca "görevsizlik kararı" bağlamında karşı taraf ücretinin de ayrıca takdir edilmesi gerekliliğini düşünüyorum.

size göre, Sulh Hukuk Mahkemesi'nin ayrıca "görevsizlik kararı" bağlamında ayrıca bir vekalet ücreti takdir etmesi gerekmez miydi?


Sondan başlayarak; son değişiklik ile görevsizlik kararı neticesinde dosya yeni mahkemeye gidiyorsa, tek vekalet ücretine hükmedilmelidir.

Ücret tarifesinde ki durum, dosyanın görevli mahkemeye gitmemesi durumunda geçerlidir.

Belirttiğiniz üzere, 400 TL vekalet ücreti hükmedilmiş, yasa gereği bu kadar olmalı...

HMK 331. maddesinde ki bu hükmü, HMK 327 VE 329. maddeleriyle birlikte değerlendirin. Şayet başvurucu görevsiz mahkemede dava açarken kötüniyetliyse buna göre vekalet ücreti hükmedilmeli ancak kötüniyeti yoksa ek olarak vekalet ücretine hükmedilmesi de doğru bir uygulama değildir. Bu sebeple zaten bu değişiklik yapılmıştır...