Mesajı Okuyun
Old 18-01-2014, 20:16   #5
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan L. Justinianos
Öncelikle iyi günler dilerim.

Bir taşınmaz üzerinde 1959 yılında konmuş olan haciz şerhi var ve hakkında da herhangi bir işlem yapılmaksızın o gün bugündür duruyor. Ne sebeple konduğu da taşınmaz kaydından belli olmuyor. Bu haczin fekkini nasıl sağlayabiliriz acaba? Belli bir tarihten önce (yanlış hatırlamıyorsam 1975 idi) konuş olan hacizler kendiliğinden kalıyordu bir kanun, yönetmelik vs maddesi ile ancak o maddeyi de bulamadım. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Tekrardan iyi günler ve iyi çalışmalar dilerim.

Haczin terkinini mülkiyet hakkı çerçevesinde asliye hukuk mahkemesinden istemek mümkün ama bunun nisbi harca tabi bir dava olduğunu unutmamak lazım.

Diğer yandan bildiğiniz gibi haczin fekki (İİK.110) ile medeni kanunun mülkiyet hakkı hükmü temelinde terkini farklı hususlar. Öncelikle İİK.110 'a göre taşınmazlar için 1 yıl içinde satış istenmediği durumlarda talep üzerine yasa uyarınca haczin fekkedilmesi gerekir. İcra dosyası muhtemelen imha edilmiştir. Durum böyle olsa da, 1 yıl içinde satış istenmediği hususu somut olayda (1959 tarihi nedeniyle) hayatın kuralları icabı ortada olduğundan tapudan icra dosya numarasını tespit edip, icra müdürlüğünden İİK.110'a göre haczin fekkini talep etmenizi, neticesine göre şikayet yolu ile icra hakimliğinden sonuca gitmeyi denemenizi, bence daha ekonomik ve kolay yol olduğu için öneririm. Sonuç alamazsanız mülkiyet hakkına dayanarak her zaman asliye hukuk mahkemesinde haciz alacaklısı aleyhine nisbi harç ödeyerek haczin terkini davası açmanıza zaten engel yoktur.