Mesajı Okuyun
Old 05-01-2014, 15:16   #2
Av. Mert Beydilli

 
Varsayılan

1- Öncelikle bedelin, müvekkiliniz tarafından bankadan çekilmesi uzlaşıldığı anlamına gelmez. Davacı idare uzlaşmak için acele kamulaştırma dosyasında takdir edilen bedel üzerinden uzlaşma tutanağı gönderir. Dolayısıyla bedelin çekilmiş olması müvekkilinizin aleyhine bir durum meydana getirmez.
2- Uzlaşılamaması durumunda bedel tespiti ve tescili davası açılır. Yazdıklarınızdan, uzlaşma için bir görüşme yapılmadığı veya tebligat gönderilmediği anlaşılmaktadır. Uzlaşmama durumu olmadan dava açılmaması gerekir. Ancak uygulamada, ilk duruşmada uzlaşılıp uzlaşılmadığı mahkemece davalı tarafa sorulmaktadır.(en azından benim karşılaştığım) dolayısıyla davanın reddedileceğini düşünmüyorum.
3- Acele el koyma davası kısa süren ve ayrıntılı bir incelemenin mümkün olmadığı bir davadır. Dolayısıyla acele el koya dosyasında belirtilen bedel, genel olarak rayicin altında kalmaktadır. Bedel tespiti ve tescili davasında, bedele ilişkin olarak bilirkişi raporunda bulunan kapital faiz, obj. değer artışı gibi kalemler çok önemlidir. Bu kalemlere ilişkin ve emsal taşınmazlara ilişkin beyanlarınız, rayiç bedele yaklaşmak için önemli rol oynayacaktır.
4- Böyle bir durumun ortaya çıkma durumu mümkündür. Bu durumda da bedel tespiti ve tescili davasında verilen karar tarihinin esas alınacağını düşünüyorum.