Mesajı Okuyun
Old 05-01-2014, 05:15   #2
Av.Mehmet İşlek

 
Varsayılan

Kanaatimce açılacak dava inşai davadır.
HMK’nın 108/1 maddesindeki tanıma göre, inşai dava, yeni bir hukuki durumun yaratılmasını, mevcut bir hukuki durumun içeriğinin değiştirilmesini ya da onun tümüyle ortadan kaldırılmasını amaçlayan bir davadır.
Kanuna aykırı olarak sözleşmeye konulan şartlar geçersizdir.Bu çerçevede değerlendirildiğinde sözleşmede yer alan "sözleşmede belirtilen katsayıların hiç bir nedenle değiştirilemeyeceği ibaresi " hükmü geçersiz olacaktır.
Velhasıl sözleşmenin kurulduğu tarihteki endeksi kontrol etmenizde fayda vardır.İlgili kararnamede belirtildiği üzere her ay verilen endeksler değişebilmektedir.
YAPIM İŞLERİ FİYAT FARKI KARARNAMESİnde belirtilen :
"...
Ancak, idari şartname ve sözleşmede bu Esaslara göre fiyat farkı verileceği belirtilmesine rağmen, ihaleyi yapan idare tarafından ihale dokümanında işin niteliğine ve gereklerine göre a, b1, b2, b3, b4, b5 ve c sabit katsayıları için toplamları bire (1.00) eşit olacak şekilde herhangi bir ağırlık oranı temsil katsayısı belirlenmemiş ise, fiyat farkı hesaplanırken temel indeks ve güncel indeks olarak yukarıdaki indeksler yerine, Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından aylık yayımlanan (1994=100) bazlı Tablo- 2 : Toptan Eşya Fiyatları İndeks Sayıları Tablosunun “Genel” satırındaki sayı esas alınır. " denmek suretiyle idareye katsayı belirleme konusunda takdir yetkisi verilmiş olup 1.00 a eşit olması gerekliliği vurgulanmıştır.Aksi halde Genel satırdaki sayının esas alınması gerektiği söylenmektedir.
Nihai olarak davanızdaki talebiniz sözleşme şartlarının kanuna uygun hale getirilmesi olmalıdır.
Tabi dava açmadan önce idareye başvurup talebinizi bildirin derim eğer istenilen sonuç elde edilmezse dava açmanız yararınızadır.
Benim bakış açım bu yöndedir sayın meslektaşım saygılarımla...