Mesajı Okuyun
Old 20-12-2013, 12:48   #7
hukukcugokhanozkan

 
Varsayılan

Az önce bana da böyle bir ihtar geldi. Hemen mevzuat ve içtihat araştırması yaptım. 119/2deki eksiklik ifadesinden adresin hiç gösterilmemesinin anlaşılması gerektiğini düşündüm hemen.

2012 tarihli Yargıtay kararı :

Mahkemece dava dilekçesinde bildirilen davalı şirket adresine çıkarılan tebligatın iade edilmesi üzerine, davacı vekiline davalının bilinen adresinin mahkemeye bildirilmesi için bir haftalık kesin süre verildiği şerhini içerir davetiye çıkarılmış, davetiyenin davacı vekiline .... tarihinde tebliğ edilmesine rağmen davacı vekilince davalının adresi bildirilmediği gerekçesiyle davanın açılmamış sayılmasına karar verilmiştir.



Taraf teşkili kamu düzeniyle ilgili olup mahkemece re'sen gözetilmesi gerektiğinden davalı şirketin adresinin tespiti davacıya yüklenemez. Hukuki dinlenilme hakkının ( HMK. 27. maddesi, HUMK. 73. maddesi ) bir sonucu olarak davanın taraflarına usulüne uygun tebligat yapılması ve taraf teşkili tamamlandıktan sonra yargılamaya devam olunması zorunludur. Mahkemece ilgili kurumlardan sorulmak suretiyle davalı şirketin bilinen en son adresi tespit edilerek Tebligat Kanunu hükümlerine uygun olarak dava dilekçesinin tebliği gerekir.

Ve mevzuat :

Bilinen adreste tebligat:
Madde 10 – Tebligat, tebliğ yapılacak şahsa bilinen en son adresinde yapılır.
(Ek fıkra: 11/1/2011-6099/3 md.) Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır.




İlanen tebligat:
Madde 28 – Adresi meçhul olanlara tebligat ilanen yapılır.
Yukarıki maddeler mucibince tebligat yapılamıyan ve ikametgahı, meskeni veya iş yeri de bulunamıyan kimsenin adresi meçhul sayılır.
Adresin meçhul olması halinde keyfiyet tebliğ memuru tarafından mahalle veya köy muhtarına şerh verdirilmek suretiyle tesbit edilir. (Değişik ikinci cümle: 19/3/2003-4829/9 md.) Bununla beraber tebliği çıkaran merci, muhatabın adresini resmî veya hususi müessese ve dairelerden gerekli gördüklerine sorar ve zabıta vasıtasıyla tahkik ve tespit ettirir.