Mesajı Okuyun
Old 17-12-2013, 12:15   #2
Av. Engin EKİCİ

 
Varsayılan

Alıntı:
Anayasa mahkemesinin maliğin 20 yıl önce ölmüş olması durumunu iptal etmesinden sonra gaiplik de söz konusu olmayıp üzerindeki yapı da arsadan daha değerli değil ise tapudaki maliki belirlenebilir bir ki§i olup 20 yıldan fazla süre önce ölmüş taşınmazı zilyetin de 30 yıldan fazladir nizasız fazılasız kullandığı bir durumda zilyet bu üzerinde evi bulunan arsayı nasıl alabilir ya da alabilir mi
Sayın Av.Avcı;

Medeni Kanun 713/II: "Aynı koşullar altında, maliki tapu kütüğünden anlaşılamayan veya yirmi yıl önce (23.07.2011 RG NO: 27893 ANY. MAH. 17.03.2011 T. 2009/58 E. 2011/15 K.) hakkında gaiplik kararı verilmiş bir kimse adına kayıtlı bulunan taşınmazın tamamının veya bölünmesinde sakınca olmayan bir parçasının zilyedi de, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir." "Ölmüş" ifadesi AYM'nin iptal kararıyla çıkarılınca geriye, "tapu kütüğünden maliki anlaşılamayan" veya "hakkında gaiplik kararı verilmiş" ifadelerinin mevcudiyeti devam etmektedir.

Somut durumda gaiplik kararı verilmemiş ve malikinin belirlenebilir mahiyette bulunduğundan bahsetmişsiniz. Dolayısıyla olağanüstü kazandırıcı zamanaşımı ile söz konusu taşınmazın mülkiyetinin kazanılmasının mümkün olmadığı kanaatindeyim.

Saygılarımla..