Mesajı Okuyun
Old 16-12-2013, 17:35   #14
Av.Nazife Eytemiş BAŞAR

 
Varsayılan

Y6HD
Esas : 2012/5339
Karar : 2012/10043
Tarih : 04.07.2012
DÜĞÜNDE TAKILAN ALTINLARIN AYNEN İADESİ
ZİYNET EŞYASININ İADESİ TALEBİ
Dava, eşyaların aynen iadesi istemine ilişkindir. Düğünde takılan altınların davalı tarafından alıkonulduğunu ve iade edilmediğini belirterek aynen iadesini talep etmiştir.
DAVA VE KARAR:
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı eşya alacağı davasına dair karar, davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

YARGITAY 6. HUKUK DAİRESİ KARARI:
Dava, eşyaların aynen iadesi istemine ilişkindir.

Mahkemece davanın reddine karar verilmesi üzerine hüküm, davacı tarafından temyiz edilmiştir.

Davacı vekili dava dilekçesinde, düğünde takılan altınların davalı tarafından alıkonulduğunu ve iade edilmediğini belirterek aynen iadesini talep etmiştir.

Davalı, altınların evden ayrılırken davacının üzerinde olduğunu kendisinde kalmadığını savunmuştur.

Davacı tarafça sunulan dosya içindeki ``bize ait olan eşyaların listesi (aldığımız)" başlıklı belgede ziynet eşyalarının davacı kadın tarafından alınmadığının yazılı olduğu ve bu belgenin davalı koca tarafından imzalandığı görülmektedir. Nitekim davalı bu belge ile ilgili beyanında belge altındaki imzayı kabul etmiştir. Her ne kadar davalı koca ``belgeyi okumadan düşünmeden imzaladım`` şeklinde beyanda bulunmuş ise de, bu belgeyi imzalamakla içeriğini de kabul etmiş sayılır. Belgenin tanzimi sırasında hazır olan tanıklar da belge içeriğini doğrulayan beyan ve ifadelerde bulunmuşlardır. Bu durumda varlığı davalı tarafından inkar edilmeyen ziynet eşyalarının davalıda kaldığı ve davacı kadına teslim edilmediğinin kabulü gerekir. Açıklanan nedenlerle davanın kabulüne karar vermek gerekirken delillerin taktirinde hataya düşülerek yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.

Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile ( BOZULMASINA ), oybirliğiyle karar verildi.

Y6HD 04.07.2012 - K.2012/10043
____________ oOo ____________