Mesajı Okuyun
Old 14-12-2013, 21:59   #2
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Sayın Katılımcı

Boşanma kararındaysanız, açacağınız davada Maddi tazminat ve manevi tazminat ayrı ayrı isteyebilirsiniz. Ayrıca kendiniz için tedbir ve yoksulluk nafakaları da talep edebilirsiniz.

Ziynet eşyaları sizin kişisel malınızdır. Vermeyiniz.

Tazminatlara hükmedilebilmesi için, boşanmaya sebep olan olaylarda eşinizin kusurlu olduğunu ispatlamanız gerekecektir. Şiddet ve hakaret gördüğünüzü, kayınvalidenizle aynı evde yaşamak zorunda bırakıldığınızı vs. şahit anlatımları ve varsa yazılı delillerle (doktor raporları, savcılık soruşturmaları, uzaklaştırma kararları, mektup, mail, telefon kayıtları..)kanıtlayabilirsiniz. En yakın akrabalarınız tanık olarak dinletebilirsiniz. Gördüklerini ve doğrudan bildiklerini anlatmaları istenecektir.

Kayınvalidenize ayrı bir dava açabilirsiniz. Borçlar Kanunu genel hükümlerine göre açılacak bu manevi tazminat davasında kayınvalidenizin hakaretlerini, kişilik haklarınıza saldırı oluşturan eylemlerini tanık beyanları ile ispatlamalısınız.

**Üniversite hastahanelerinin Adli Tıp Ana Bilim Dalı Polikliniğine başvurarak sürekli psikolojik şiddete maruz kalıp kalmadığınız hakkında ayrıntılı rapor verilmesini isteyebilirsiniz.

*** Şiddet gördüğünüzden en yakın aile mahkemesinden koruma kararları alınmasını isteyebilirsiniz.

**** Hiç boşanma davası açmadan ayrıca aile mahkemesinde sadece nafaka davası açabilirsiniz. Bu davada da ayrı yaşamakta haklı olduğunuzu kanıtlamalısınız. (Şiddet ve hakaret gördüğünüzü)

Hak kaybına uğramamak için bir avukatla birlikte hareket ediniz.

Baroya ücretsiz avukat desteği için başvurabilirsiniz.

Saygıyla