Mesajı Okuyun
Old 14-12-2013, 14:22   #10
av.sebahattin

 
Varsayılan

Sayın meslektaşım olayınızın ayrıntısına giremiyorum gördüğünüz üzere. Ama müteaahhidin sözleşmeye aykırılığı caymaya imkan verecek ağırlıkta ise ve sözleşme sözleşmeden caymaya imkan veriyorsa ve tabii ki cayılması sizin çıkarınıza ve siz bunu istiyorsanız bunu bir seçenek olarak düşünebilirsiniz.

Yani burada düşüneceğiniz şey hangi yolun kolay olduğundan ziyade, eser sözleşmesi nedeniyle iş sahibinin hangi hakkı kullanmaya hakkı olduğudur. Eğer seçimlik bir hakkınız ( yani bir çok seçeneği kullanma hakkınız) doğmuş ise hangisini kullanacağınıza karar vereceksiniz o kadar. Diyelim bütün haklara sahipsiniz, bence en zor kullanılacak hak cayma'dır çünkü sözleşmeye aykırılığın ağırlığını ve bunu başka haklarla telafi edemeyeceğinizi ispat etmek zorundasınız. Çünkü dediğim gibi sözleşmeden dönme(cayma) hakkı müteahhit yönünden gerçekten ağır bir sonuçtur.

İşin bono kısmına gelince bu gerçekten çok ayrı bir sorudur. Tüm Sorularınıza Şöyle Cevap Vereyim:

1. Cayma hakkınızı ( ya da başka bir hakkınızı) kullandığınıza dair ihtarname, bu arada süre vermeniz gerekip gerekmediğini araştırın)

2. Neticesine göre acacağınız dava,
NETİCE VE TALEP:

.....1- ..../.../2013 tarihli sözleşmeden dönmenin hukuka uygunluğunun tespitine,
2- Ödenen Semenin İadesine, ( varsa cezai şartlar ve sözleşmenin ifa edilmemesi nedeniyle uğradığınız zararlar)
3- Sözleşme ile kararlaştırılan bonoların iptaline ve şirkete toplam ......TL tutan bonolar nedeniyle borçlu olmadığımızın tespitine,
4- Sözleşme ile herhangi borcumuz olmadığının tespitine ( bu konu üzerinde düşünmelisin, sözleşme nedeniyle borçlu olmayıp sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre de borçlu olmayacağınız bir yol bulunup bulunmadığını da düşünmelisiniz)

derim yani naçizane.
Saygılar.


NOT: Bu arada bonolar ile sözleşme arasındaki irtibatı kurabiliyorsanız sorun yok. Eğer kuramıyorsanız şirketler ticari faaliyetleri nedeniyle borçlanırlar ve alacaklı olurla(bono nedeniyle değil yani) ve bu bonolar nedeniyle menfi tespit davası kazanmak şirketlere karşı kolaydır.