Mesajı Okuyun
Old 26-11-2013, 16:17   #4
LetGo

 
Varsayılan

Sayın Gemici;
Aşağıda yapmış olduğunuz açıklamaya ilişkin bir Yargıtay kararı buldum.
Yargıtay
2. Hukuk Dairesi

Esas : 2007/13558
Karar : 2008/14178
Tarih : 27.10.2008

* KAYYIM ATAMASI
* VESAYET MAKAMI
* DENETİM MAKAMI


Özet: 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 426. maddesine göre bir işte yasal temsilcinin menfaati ile küçüğün veya kısıtlının menfaati çatışıyorsa, vesayet makamı tarafından ilgilinin isteği üzerine veya resen temsil kayyımı atanır.

(4721 s. MK. m. 426, 463)

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hükmün kanun yararına bozulması Adalet Bakanlığının yazısı üzerine YARGITAY Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından istenilmekle evrak okunup GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ.

Davacı Cemile İnci Önür vekili tarafından hasımsız olarak açılan davada, davacının vasisi olduğu 1/7/1995 doğumlu Berk Timuçin Özvardar'ı evlat edinmesine karar verilmesinin istendiği, mahkemece davanın kabulüne karar verildiği ve hükmün temyiz edilmeksizin KESİNLEŞTİĞİ ANLAŞILMAKTADIR.

4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 426 ncı maddesine göre bir işte yasal temsilcinin menfaatiyle küçüğün veya kısıtlının menfaati çatışıyorsa, vesayet makamı tarafından ilgilinin isteği üzerine veya resen temsil kayyımı atanır.

Evlat edinmek isteyen vasiyle evlat edinilmek istenen küçük arasında menfaat çatışması meydana geldiğinden mahkemece, küçük Berk Timuçin'in kayyımla temsilin sağlanması, gösterildiği takdirde onun da delillerinin toplanması, bütün delillerin birlikte değerlendirilmesi ve sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, davanın hasımsız olarak görülmesi ve eksik incelemeyle hüküm kurulması usul ve yasaya AYKIRI BULUNMUŞTUR.

Yine, aynı Kanunun 463 üncü maddesinde vesayet makamının izninden sonra denetim makamının da izninin gerekli olduğu haller düzenlenmiş olup, vesayet altındaki kişinin evlat edinmesi ve evlat edinilmesi hali de bunlar ARASINDA SAYILMAKTADIR. Mahkemece vesayet ve denetim makamlarından izin alınmaksızın, küçüğün evlat edinilmesine karar verilmesi de usul ve YASAYA AYKIRIDIR.

SONUÇ: YARGITAY Cumhuriyet Başsavcılığının Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 427/6 ncı maddesine dayalı kanun yararına bozma isteğinin açıklanan sebeple kabulüyle hükmün sonuca etkili olmamak üzere BOZULMASINA, OYBİRLİĞİYLE KARAR VERİLDİ. 27/10/2008

Kaynak:Corpus

Sanırım davayı açıp kısıtlı eşe kayyım tayini yoluna başvurabiliriz.
Bulmuş olduğum kararı yardımcı olması amacıyla eklemek istedim.
İyi çalışmalar.